Bucătarii din toată țara care au o pasiune pentru gastronomia artizanală sunt invitați să candideze pentru o rețetă de borș ucrainean gătită în contextul gastronomiei locale din care provin. Cei selectați, 5 la număr, vor putea participa la Festivalul La Pas, care va avea loc în luna septembrie, la Timișoara. Aici, bucătarii vor putea pregăti o rețetă de borș împreună cu mai multe refugiate din Ucraina.
Festivalul La Pas este organizat de Asociația CRIES din Timișoara, în perioada 23-25 septembrie 2022. În cadrul acestuia va fi lansată a patra ediție a programului „Gustul ca patrimoniu”, care urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial.
„Am decis să dedicăm această ediție a Gustului ca patrimoniu borșului ucrainean. Rețeta pregătirii preparatului era din anul 2020 depusă la UNESCO pentru adăugarea la lista patrimoniului cultural pe cale de dispariție, dar procesul de luare a deciziilor a fost accelerat din cauza «impactului negativ» al invaziei Rusiei în Ucraina asupra tradiției preparatului, cum au menționat oficialii UNESCO.”, a spus Mihaela Vețan, manager de proiect al programului LA PAS.
În cadrul festivalului, bucătarii selectați vor putea pregăti o rețetă de borș împreună cu mai multe refugiate din Ucraina. Ulterior festivalului, bucătarii participanți vor putea propune propria rețetă de borș, gătită și comercializată în restaurantele din România unde aceștia lucrează, pe parcursul lunii octombrie a acestui an. Borșul va putea fi degustat gratuit de 50 de persoane, grație contribuției Asociației CRIES care va contribui cu câte 10 vouchere/restaurant.
Bucătarii care vor să se înscrie la proiect trebuie să pregătească un dosar cu:
Aplicația se trimite exclusiv online la adresa lapas@cries.ro, până la 2 septembrie 2022.
Fiecare bucătar dintre cei cinci selectați vor beneficia de decontarea cheltuielilor de drum la festival, cazare (o noapte) și 10 vouchere de borș plătite pentru 10 consumatori din restaurantul în care va găti ciorba de pe lista de patrimoniu UNESCO, reinterpretată în cheie locală.
Calendarul proiectului „Gustul ca patrimoniu”, ediția 2022:
23 august – 2 septembrie 2022 – primire candidaturi bucătari
3 – 11 septembrie 2022 – jurizare propuneri
25 septembrie 2022 – participare la festival
29 septembrie – 12 octombrie 2022 – pregătirea propriei versiuni de borș
15 octombrie 2022 – oferirea voucherelor pentru restaurantele unde lucrează bucătarii câștigători
Proiectul face parte din Programul Cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.