Fabrica de armament de la Reșița e reinventată cu tehnologie de ultimă oră pentru a livra muniție de război la standarde NATO!
Compania britanică Torman a adus la Reșița echipamente care nu seamănă deloc cu ceea ce se folosea cândva la Arsenal în producția de armament. Fiind vorba despre industria de apărare, care presupune un acces serios restricționat la informație, reprezentanții Arsenal au comunicat puțin spre deloc despre ceea ce urmează să se întâmple pe dealul fostei IMR. Repornirea activității cu doar câțiva zeci de angajați, comparativ cu sutele de altădată, a alimentat și mai mult speculațiile potrivit cărora Arsenal ar produce în această perioadă doar fumigene electorale.
Prezența la Reșița a reprezentanților Torman, dar și ai Ambasadei Marii Britanii au schimbat deja percepția. Sub presiunea reprezentanților mass-media, Ionuț Chisăliță, directorul Arsenal, a acceptat să ofere câteva detalii pentru Express de Banat:
„Suntem într-un parteneriat comercial pentru producerea de obuze. E un contract care are la bază susținerea secretarului de stat Flavius Nedelcea, a domnilor Silviu Hurduzeu, pe atunci deputat, și Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin. E în primul rând meritul secretarului de stat Nedelcea. Nu înțeleg de ce unii minimalizează aceste investiții atât timp cât noi, azi, avem aproape finalizată investiția și pregătim ultimele detalii pentru începerea producției. Este o investiție importantă nu numai pentru Reșița, ci și pentru întreg județul Caraș-Severin. Mă bucură că reprezentanții Torman vor să se implice și în activitatea socială pentru a dezvolta municipiul Reșița, nu numai în producția de obuze.”
Ca să nu dea o amprentă politică întâlnirii cu reprezentanții Torman și ai Ambasadei Marii Britanii, secretarul de stat Flavius Nedelcea, astăzi candidat pentru Camera Deputaților din partea PSD, a preferat să nu participe. Ionuț Chisăliță se bazează însă pe un sprijin real al Ministerului Economiei și spune că, prin reindustrializarea propusă de premierul Marcel Ciolacu, sunt șanse mare pentru repornirea industriei de apărare.
„A întârziat puțin această investiție față de ceea ce am anticipat, dar apar tot felul de piedici inerente ce nu pot fi ocolite. Astăzi mai sunt doar câteva lucruri de făcut, însă suntem pe punctul de a începe producția. Personalul este selectat, participă la un curs de calificare, noi având nevoie de artificieri, pe care nu îi prea găsim deja calificați. În acest moment avem 32 de angajați, iar de la începutul anului viitor numărul se va dubla, poate chiar tripla. Avem contracte semnate pentru un an de acum încolo, dar noi avem semnat un parteneriat pe termen de 5 ani.”, a mai dezvăluit directorul Chisăliță.