Urmăriți penal de DNA Timișoara pentru posibila șantajare a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș, dar găsiți complet nevinovați, Adrian Cican și Felix Borcean, fostul manager al Spitalului Municipal, respectiv fostul și actualul primar, sesizează la rândul lor organele de cercetare penală și Inspecția Judiciară, considerând că totul a fost doar un pretext pentru a fi interceptați și filați în scop politic.
Timp de o lună, Borcean și Cican au fost „dezbrăcați” de orice secret. Au avut interceptate telefoanele și orice alte căi de comunicare, au fost urmăriți, filmați și ascultați ambiental. În plus, pentru o perioadă de jumătate de an, le-a fost verificată fiecare mișcare. Totul, consecință a unor mesaje primite de prim-procurorul Maria Colțan. Aceasta ar fi fost amenințată inclusiv că va fi victima unui accident rutier. Ea, poate soțul și chiar copilul. Cu o astfel de plângere în față, în care erau reclamate fapte de o mare gravitate, un procuror DNA a dispus începerea urmăririi penale de îndată. În urma anchetei, lucrurile s-au lămurit. Felix Borcean și Adrian Cican, oricât de supărați ar fi fost în relația cu șeful Parchetului de la Caransebeș, n-au greșit cu nimic. Nici prin gând nu le-a trecut să exercite presiune, să plănuiască vreun șantaj sau măcar să-i telefoneze magistratului. Tocmai de aici și reacțiile în urma clasării cauzei ale celor doi urmăriți penal.
„Eu recunosc că am intrat într-un meci cu dna prim-procuror, instituțional, nu personal, dar departe gândul de ce scrie în plângerea de la DNA, despre șantaj. Am rămas cu un gust amar că un prim-procuror, care ne cunoștea foarte bine felul de a fi, ar putea să se gândească că noi am putea să facem acele fapte reclamate la DNA. Eu făcusem niște plângeri penale pentru niște fapte petrecute în spital. La un moment dat a apărut suspiciunea mea. Plângerile făcute de mine ca manager al spitalului nu aveau o cercetare, în schimb, anumite plângeri care se depuneau de anumite persoane din cadrul spitalului erau imediat puse în practică. Asta mi-a creat suspiciunea că este subiectivă dna prim-procuror și astfel am intrat în anumite divergențe instituționale. Dar de aici până ca dânsa să depună plângere… Plângere care, de fapt, nu avea în spate acte de șantaj. La vremea respectivă dânsa nu știa că alegerile se vor amâna și prima țintă era dl Borcean. A doua țintă eram eu”, a declarat Cican pentru expressdebanat.ro, dând o ușoară tentă politică dosarului în care a fost urmărit penal pentru șantaj.
Fostul manager al spitalului din Caransebeș amenință că va solicita tragerea la răspundere a magistratului Maria Colțan pentru infracțiunea de „inducere în eroare a organelor de cercetare penală pentru niște fapte care nu sunt adevărate, care se pedepsește cu închisoarea între 6 luni și 3 ani”, spunând că imaginea i-a fost terfelită, iar intimitatea devoalată pe suport electronic și accesibilă astfel oricui dar fiind caracterul public al dosarului. „Dânsa a presupus niște fapte care nu aveau nicio relevanță. În actul de la DNA spuneau despre acele SMS-uri că sunt trimise de profesioniști, care știu să-și ascundă identitatea. Să fim serioși că unul ca Adrian Cincan și Felix Borcean n-ar avea tehnica necesară ca să ne putem ascunde identitatea. Bănuiala mea este că lucrurile sunt mult mai grave. Doamna prim-procuror trebuia să aibă și alte argumente. Nu e suficient să primești un mesaj. Acel denunț pe care l-a făcut dânsa s-a demonstrat prin clasarea dosarului că nu este adevărat. Astfel, cine a făcut acel lucru trebuie să și răspundă. Dreptul meu la intimitate a fost încălcat”, a adăugat Cican.
Inițial, Felix Borcean nu a dat importanță dosarului în care a fost urmărit penal și care s-a soluționat cu clasare. Când a aflat însă că era vorba despre șantajarea unui procuror și de interceptarea telefonului, de filajul și monitorizarea sa pe o perioadă atât de lungă de timp, și-a schimbat poziția. „Nu am de gând să rămân în postura de victimă. Nici nu am știut de astfel de dosare. Acum au venit achitări în cascadă, în dosarul „Sinagoga”, la două zile distanță, în acesta cu șantajul. „Eu oricum eram ascultat. Era și concursul, era și sinagoga… eram ascultat din toate unghiurile, cu 100 de microfoane, eram ca la conferințele de presă. Eu am avut o relație anterioară bună cu doamna prim-procuror, de aceea a fost o mare surpriză când am văzut cât de pornită este împotriva mea. Lucru pe care i l-am și spus într-una din întâlnirile noastre. (…) Mi s-a reproșat că vorbesc prea mult și că nu sunt discret cum ar trebui să fie o persoană publică, un primar. Eu nu pot să fiu discret când sunt atacat din toate părțile, eu trebuie să mă apăr, eu sunt singur. Nu o să fiu o persoană discretă nici în continuare. Au făcut o bombă mediatică la vremea respectivă: un obscur primar dintr-un obscur oraș este anchetat penal în dosarul Sinagoga de parcă aș fi asfaltat Catedrala Mântuirii Neamului. Că furi un ou sau că furi un bou e același lucru, că furi un leu sau că furi 100, tot o faptă greșită este, dar nu era de Pro TV”, a comentat primarul Caransebeșului.
Adrian Cican admite că mesajele despre care se face vorbire în plângerea prim-procurorului ar fi trebuit anchetate și căutat expeditorul, fiind aduse amenințări legate de integritatea corporală, numai că nu poate accepta că magistratul a indicat numele său și al primarului Caransebeșului ca principali suspecți. „Indubitabil, aș fi procedat la fel, dar problema se pune de ce noi doi?! Noi eram ultimii golani sau interlopi din Caransebeș?! Eu i-am spus dânsei tot timpul părerea mea chiar și dacă mă acuzase că fac presiuni asupra justiției. Nu pun semnul întrebării ce a făcut DNA Timișoara, problema e în altă parte, nu e niciun sms, nicio convorbire, nimic legat de Cican și Borcean. De aceea spun că există multe semne de întrebare”, a adăugat fostul manager al spitalului caransebeșean.