Cei mai mulți bani din bugetul pentru anul în curs al Primăriei Caransebeș s-au canalizat către unitățile de învățământ din municipiu și către Spitalul Municipal de Urgență.
Primarul Felix Borcean a prezentat planul de acțiune al municipalității în 2024 și a explicat cum a împărțit bugetul, susținând că pentru el și angajații instituției e un an ca oricare altul, chiar dacă în toamnă sunt alegeri.
Edilul-șef primește foarte multe critici legate de parcările cu taxă din Caransebeș, motiv pentru care le reamintește gugulanilor că acestea au existat încă dinaintea primului său mandat. „Era ceva de formă, o biată femeie alerga după fiecare șofer să-l taxeze cu un leu. Acum 8-10 ani se întâmpla asta. Eu nu am făcut decât să modernizez și să extind, treptat, numărul de parcări cu plată, pe măsură ce numărul de mașini în oraș a crescut (s-a dublat în ultimii 10 ani). Acum avem parcometre, care vor fi și ele înlocuite, treptat, de plata cu sms și o aplicație de telefon mobil.”, a spus Borcean, amintind totodată de abonamentele care oferă reduceri substanțiale, sub 2 lei pe zi/autovehicul.
O altă problemă spinoasă o reprezintă străzile și trotuarele, spune primarul. Aici aduce în discuție societatea de apă și canal Aquacaraș și proiectele acesteia. „De când sunt primar am primit și ținut în mână cartoful fierbinte numit Aquacaraș și lucrările lor minunate care au dinamitat aproape întreg orașul. Lucrurile vor continua și în acest minunat an electoral. În acest context ne-a fost și ne este foarte greu să alegem să cheltuim bani pe asfaltări când lucrările de apă și canal nu se mai termină. Actualmente există un plan foarte riguros de lucrări care se vor face pe fonduri guvernamentale și europene.”, a explicat Felix Borcean.
Proiectele europene rămân o țintă pentru Primarul Caransebeșului, însă atrage atenția că acestea presupun multă răbdare, deoarece până la implementare trec ani. În acest sens amintește de pistele de biciclete și microbuzele electrice, proiect scris în 2017, dar pentru că nu exista Planul de mobilitate urbană, indispensabil pentru depunerea unui astfel de proiect, s-a pierdut mult timp. „Apoi studiu de fezabilitate, studiu de trafic, proiect tehnic, ajustări și câte și mai câte, că nici eu nu le mai știu. Dar până la urmă am reușit. Și doar noi și Timișoara avem astfel de proiecte în zona de vest!”, subliniază primarul.
Anul acesta, în Caransebeș, se vor asfalta străzi, se reabilitează trotuare, se eficientizează clădiri, școli, grădinițe, blocuri, se dotează școli cu materiale didactice și mobilier, începe construcția bazinului de înot, continuă construcția noii creșe din Racoviță și a blocului ANL din Jupa, vor apărea primele insule ecologice pentru colectarea deșeurilor, vor apărea primele autobuze electrice pentru transport intercomunitar, stații de încărcare electrice, va începe construcția parcului fotovoltaic, amenajarea parcului Teiuș, o bază sportivă nouă, se fac noi investiții la spital și se extind rețelele de gaz în Valea Cenchii și zona Gării, a mai detaliat primarul Borcean.
„Prioritare în administrația noastră vor fi educația și sănătatea, motiv pentru care cei mai mulți bani s-au canalizat spre aceste domenii care nu sunt atât de vizibile, dar au cea mai mare importanță.”, a conchis Felix Borcean.