Bolnavii au nevoie de sânge, iar pandemia de COVID-19 i-a ținut acasă pe donatori în ultimii ani!

donare sange (2)

Dacă înainte de începutul pandemiei la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița erau recoltați în medie 20, 25 de donatori pe zi, la momentul actual situația se prezintă diferit.

Medicul Rodica Neaga, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița, face din nou apel la donatorii de sânge. În spitalele din Caraș-Severin este în continuare nevoie de sânge. Medicul spune că după pandemie și în perioada acesteia numărul donatorilor a scăzut, iar dacă într-o zi normală se recoltau până la 20 de persoane, acum cu greu numărul trece de 10. Perioade mai bune sunt cele în care se organizează campanii de donare de sânge de către reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină ori de către diverse ONG-uri sau reprezentanți ai societății civile, cum a fost și cea de la începutul săptămânii – „Un strop de sânge pentru un copil!”, aflată la cea de-a X-a ediție și inițiată de reșițeanca Lili Gherle.

Rugăm cetățenii județului Caraș-Severin să vină să doneze, pentru că, da, în ultimul timp, resimțim cei doi ani de pandemie, în care afecțiunile cronice au fost lăsate pe linia a doua și acum se încearcă să se trateze ce nu s-a trata în atâția ani. Înainte de pandemie, într-o zi normală, recoltam și 20 și 25 de donatori pe zi. Asta ar veni 20 – 25 de pungi, din care putem face trei produse. Acum, într-adevăr, după pandemie, am simțit că a scăzut numărul donatorilor. Am avut și cinci – șase donatori pe zi. Nu pot generaliza că au fost numai cinci sau șase, au fost și 17 și 20, dar asta destul de rar. Am făcut și colecte mobile în județ, am mers și am apelat la Inspectoratul de Poliție, de Jandarmi, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Semenic», dar și la Protopopiatul Reșiței și la Parohia din Moldova Nouă, cu care avem o bună colaborare, atât cu preoții de aici, cât și cu enoriașii care vin la biserică.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, dr. Rodica Neaga.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița mai spune că donatorii fidelizați sunt cei trecuți de 50 de ani, tinerii mobilizându-se mai mult în cazuri particulare, atunci când fie un membru al familiei, fie vreun apropiat are nevoie urgentă de sânge. De altfel, donarea de sânge este permisă numai persoanelor sănătoase.

Se donează de la vârsta de 18 ani până în jurul vârstei de 60 de ani. Noi avem donatori fidelizați, care donează de 20 – 25 de ani, pe care, într-adevăr, îi putem lua până la 62 – 63 de ani, pentru că sunt controlați mereu de noi, ei venind periodic, la trei luni, la șase luni, și li se fac analize. Analizele care se fac când se prezintă un potențial donator sunt, în primul rând, hemoglobina, glicemia, se fac analize premergătoare, se ia o anamneză, se completează un chestionar, după care urmează consultația făcută de medic, și în final recoltarea propriu-zisă în boxă. Deci întreaga procedură nu durează mai mult de 30 de minute. Donatorii fidelizați au și 50 și 55 de ani, unii chiar 60. Tinerii vin și ei, dar am observat că ei se mobilizează mai mult când este vorba despre un caz particular, un tânăr internat în spital care are nevoie de sânge. Într-adevăr atunci mă minunez că vin tinerii, se mobilizează și ajută!”, a mai spus Rodica Neaga.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/