Lipsește încrederea în sistemul medical din România, iar acest lucru este consecința apariției știrilor false pe rețelele de socializare. Speriați, pacienții refuză să meargă la spital și dezvoltă astfel forme severe de Covid-19.
Medicii uneori duc muncă serioasă de convingere cu pacienții sosiți în centrele de evaluare.
„Am avut situații interesante și vă povestesc una. O persoană internată, când am mers la vizită i-am spus că dacă ar fi venit mai devreme ar fi avut șanse mai bune deja făcea o formă severă. Pentru că aveam niște medicamente care acționau foarte bine. Și a spus că <<dacă doctorița de la evaluare nu insista să ma internez eu nici acum nu veneam la spital. Aveam o părere foarte rea despre spital, nu știu de unde pentru că sunt condiții foarte bune>>”, a povestit medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Pacientul a auzit că scopul final este uciderea bătrânilor. Iar acest lucru s-ar întâmpla în spitale.
„Și am întrebat-o cum puteți crede dumneavoastră că suntem criminali și vrem să vă omorâm? Și a zis că <<nu dumneavoastră, dar mi s-a spus că aveți ordin de la București să ne omorâți pe noi bătrânii și Bucureștiul are ordin de la comunitatea europeană>>. Această luptă e și mai dificilă și costurile sunt mai mari dacă nu se prezintă la spital”, a mai povestit medicul Virgil Musta.
Prezentarea din timp la spital crește enorm de mult șansele de supraviețuire în cazul bolii Covid-19. Asta, pentru că tratamentele au cea mai mare eficiență în primele zile de infecție.