Bogățiile României! Cele mai frumoase atracții turistice din Banat!

România se poate mândri cu foarte multe minunății ale naturii. Țara noastră are multe bogății pe care cu greu le găsești în altă parte. Unele dintre ele se află chiar în Banatul nostru.

Se prea poate să nu avem cele mai bune drumuri din lume și să mai avem încă de învățat la capitolul autostrăzi, însă există câteva trasee în România care îți iau ochii de cum ai parcurs primul kilometru. Pe lângă Transfăgărășan, de care a auzit toată lumea și a fost inclus în topul celor mai frumoase drumuri din lume, bănățenii se pot mândri cu Transalpina Banatului sau, cum mai e cunoscut, Trans-Semenicul. Acesta este un drum de 36 de kilometri si, chiar daca este ceva mai scurt decat “fratele lui mai mare”, și Trans-Semenicul a uimit prin măreție și spectaculozitate. Așa că și acesta a fost inclus în topuri internaționale. Drumul Județean 582, ce face legătura între Văliug și Slatina-Timiș, din județul Caraș-Severin, a fost inaugurat în anul 2014  și reprezintă o modalitate mult mai rapidă de a ajunge la muntele Semenic. Pădurile de brad de pe drum, cât și priveliștile spectaculoase îți taie respirația și te conving că a meritat cu adevărat să ajungi aici.

Dacă nu ați ajuns până acum să vedeți minunata cascadă Bigăr, trebuie să o faceți negreșit. Se spune că este unică în lume, iar reprezentanții The World Geography au fost atât de impresionați de ea încât au inclus-o în topul celor mai frumoase cascade din lume. Cum puteți să ajungeți însă la ea? Izvorul Bigăr se găsește în localitatea Bozovici, județul Caraș-Severin și este o zonă protejată. Dacă veniți din Timișoara, aveți două variante: prima este ruta Timişoara –Reşiţa – Anina – Bozovici sau puteți încerca pe traseul Timişoara – Oraviţa – Bozovici. Cascada Bigăr se găsește în Munții Almăjului, este un drum destul de lung, însă se merită tot efortul. Aproape de cascada Bigăr, puteți observa și grotele din stâncă despre care se crede că aici se ascundeau haiducii din Banat. De ce este cascada unică în lume? Experții spun că datorită modului în care apa se împrăștie, dar și datorită faptului că se află fix în dreptul Paralelei 45, la distanță egală de Ecuator și de Polul Nord.

Foarte aproape de izvorul Bigăr, la aproximativ 13 kilometri, există Cheile Rudăriei, cu mori de apă unice în Europa.  Complexul mulinologic Rudăria  reprezintă un monument istoric, format din mori de apă cu ciutură, construite din lemn, la începutul secolului al XX-lea. Și acesta reprezintă o arie protejată.

Când vorbim de atracțiile Banatului, nu avem cum să nu specificăm Băile Herculane, cea mai veche stațiune balneară din România, cu o istorie ce datează de peste două mii de ani. ESte situată pe Valea Cernei și se poate ajunge pe drumul care face legătura între Târgu Jiu – Baia de Aramă – Herculane, pe DN 67D. Se poate ajunge la Băile Herculane și cu vaporul, dinspre vest pe rurta fluviala pe Dunăre: Viena-Budapesta-Belgrad-Orşova sau dinspre este, pe ruta: Sulina-Galaţi-Drobeta Turnu Severin-Orşova. Stațiunea are puternice legături cu Imperiul Roman, deoarece originea se întinde pe o durată de aproape două milenii. Băile Herculane au reprezentat un punct de atracție pentru aristocrația Romei Antice.

De fapt, o bună parte a Banatului are legături strânse cu romanii, deoarece mulți împărați au poposit pe aceste meleaguri. Despre Traian, cel care a și pus bazele stațiunii de pe Valea Cernei, se cunoaște faptul că era un personaj moderat și chibzuit, însă curajos. Și Augustus, primul împărat roman care a organizat Imperiul, s-a arătat interesat de teritoriile noastre. Despre acesta, se cunoaște faptul că organiza tombole și îi plăcea să joace “alea”, una dintre primele variante ale jocului de table. De departe, cel care are cea mai nebunească reputație este Caligula, despre care se spune că și-ar fi investit calul pe post de senator, cu drepturi depline.

Toți romanii care au poposit la băile termale Ad Aquas Herculi Sacras, așa cum este descrisă prima denumire, au rămas impresionați, așa că s-au construit băi, temple, monumente și statui. Cultul balnear a fost preluat de la greci, așa că nu este greu de înțeles de ce numele stațiunii vine de Hercules, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală. Mai târziu, stațiunea a fost denumită “Herkulesbad” și “Hercules Furdo” sau “Băile de la Mehadia”. De-a lungul vremii, importante personalități istorice, politice și chiar regi au venit aici să încerce miraculoasele ape termale.

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/