Bocșa promovează filmul, cartea și…ținutul natal

productii_romanesti_film_festival_resita

O nouă ediție a Bocșa Film Festival are loc, în prima săptămână din septembrie. Spre deosebire de edițiile trecute, cea din acest an împletește armonios filmul, cartea și pictura.

În perioada 5 – 7 septembrie, la Bocșa, se va desfășura cea de-a patra ediție a Festivalului de Film, eveniment de interes cultural, literar și cinematografic, pentru promovarea filmului românesc, a autorilor și realizatorilor de film, a cărții și scriitorilor, a bibliotecilor și instituțiilor de cultură.

Organizat de Primăria Bocșa, în colaborare cu Uniunea Artiștilor și Realizatorilor de Film din România și Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, festivalul îl are în prim plan pe regizorul Ioan Cărmăzan, președintele uniunii, fiu al orașului și cetățean de onoare al județului Caraș-Severin.

Și la ediția din acest an, organizatorii își propun să pună accent pe fiii locului, să aducă acasă oameni de seamă ai Bocșei, care trăiesc și își desfășoară activitatea în alte colțuri ale lumii.

Ioan Cărmăzan va fi prezent la Bocșa pe toată perioada festivalului, lansându-și volumul „Simfonia Balcanică”, o carte de proze scurte, precum și cel mai recent film: „Viața unei singure femei”.

În deschiderea festivalului, organizatorii au invitat un tânăr regizor, ucenic al maestrului Ioan Cărmăzan, de asemenea fiu al Bocșei prin părinții și bunicii săi. Este vorba despre cunoscutul regizor Sabin Dorohoi, prezent la această ediție cu scurtmetrajul de succes „Calea Dunării”.

În cadrul ediției din acest an, vor fi sărbătoriți scriitorii Vasile Barbu din Banatul Sârbesc (la 70 de ani de viață) și Remus Crețan (universitar timișorean, fiu al Bocșei care a împlinit frumoasa vârstă de 55 ani). De asemenea, vor fi lansate volumele bocșenilor Stela Boulescu, Doina Gârboni, Victor Creangă, Ioanichie Petrică, Ionel Sporea, Constantin Tufan Stan, dar și volume ale prietenilor bibliotecii orășenești, precum: Adrian Georgescu (București), Ioan Traia (Timișoara), Vasile Bogdan (Timișoara), Ana Kremm (Reșița), Silvia C. Negru (Timișoara).

Întrucât revista „Bocșa culturală”, posibilă prin implicarea Bibliotecii „Tata Oancea”, se află în cel de-al 25-lea an de apariție, a fost realizat cel de-al IV-lea volum al „Bibliografiei revistei” pentru perioada 2019 – 2023. De asemenea, la acest moment aniversar, „Bocșa culturală” va avea alături și alte reviste din Banatul istoric, reviste din Serbia (Voivodina), din Anina, Birda, Timișoara, Lugoj, Oravița și Reșița.

Organizatorii mai menționează că, pe perioada festivalului, la Bocșa va fi prezent și scriitorul și scenaristul Ionel Sporea (bocșean care locuiește în Canada). Alături de acesta se va afla și tânăra regizoare din Republica Moldova, Adriana Vasilcov, care, după cartea bocșeanului Ionel Sporea, a turnat filmul „Omul fără linia vieții”, care deja este difuzat în cinematografe.

Ionel Sporea vine, așadar, la Bocșa cu volumele care au stat la baza filmului, cât și cu lungmetrajul „Omul fără linia vieții”, selecționat pentru a fi proiectat în cadrul Hollywood Florida Film Festival 2023, eveniment care a avut loc în SUA, în perioada 11-18 noiembrie. Pelicula a fost proiectată la Regal Oak Cinema și a obținut trei premii: Best Feature Film, Best Director of the Feature Film și Best Actor of the Feature Film – Rareș Andrici.

În cea de-a doua zi a festivalului, 6 septembrie, în sala de festivități a Primăriei Bocșa va fi lansată cartea (în trei volume), iar seara, în Parcul Pescăruș, va fi proiectat filmul, în prezența scenaristului.

Festivalul de film de la Bocșa se încheie în seara de 7 septembrie cu un film pentru copii – „Motanul încălțat” -, o producție internațională, organizatorii dorindu-și o seară pentru copii, cu fotografii și acadele!

De asemenea, pe tot parcursul festivalului, invitații vor putea admira lucrările de artă realizate de  Cristina Bodnariuc din Bocșa. Expoziția va fi vernisată în cea de-a doua zi a festivalului de către dr. Ada D. Cruceanu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/