Bobocii mediciniști din Timișoara, întâmpinați în deschiderea anului universitar cu mesaje neconvenționale

deschiderea anului universitar 2024 2025 la umf timisoara
Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

O ceremonie care se repetă în fiecare an, odată cu începerea cursurilor universitare, a oferit studenților mediciniști din Timișoara ocazia de a auzi mesaje mai puțin obișnuite. Un prorector a mărturisit că și-a construit o parte din discurs cu ajutorul inteligenței artificiale, în timp ce altul i-a îndemnat pe studenți să nu facă din cluburi un templu al tinereții lor.   

„(…) Vreau să vă încurajez să profitați la maxim de fiecare oportunitate pe care universitatea v-o oferă. Să nu vă fie teamă să puneți întrebări, să explorați și să vă depășiți limitele. (…) Ceea ce v-am citit eu acum a fost scris împreună cu inteligența artificială. Chat GPT-ul pe care l-am folosit, probabil, împreună cu inteligența artificială este viitorul cu care voi vă veți întâlni, vă veți modela, veți colabora, să veți dezvolta. Nu știm să spunem: e inteligența artificială mai bună decât noi? Unii spun da, unii zic nu. (…) Trăiți aceste clipe, sunt unele dintre cele mai frumoase din viața voastră.”, le-a spus studenților, în deschiderea noului an universitar, Daniel Lighezan, prorectorul Universității de Medicină din Timișoara.

La rându-i, Dorel Săndesc a vorbit despre sensul pe care îl dă omului profesia de medic pentru care studenții UMF se pregătesc.

„Toate profesiile din lume sunt remarcabile, sunt respectabile. Dar foarte puține, poate niciuna, nu pot da sens vieții unui om așa cum va da sens și vieții voastre profesia pe care ați ales-o.”, a spus prorectorul UMF.

„Trebuie să învățați, să luați examene, dar să nu uitați pentru ce ați ales această facultate. (…) Să nu deveniți sclavii notelor. Să nu deveniți animați exclusiv de acest stimul extern. (…) Recompensele exterioare sunt necesare în viață, sunt utile, importante, dar mai important decât orice e acea motivație interioară prin care faci ceva. Pasiunea care îți dă o satisfacție directă prin acțiunea în sine. Nu renunțați la hobby-urile pe care le aveți, dezvoltați-vă altele noi. Nu păstrați ca unic templu al tinereții voastre cluburile. Poate ne vom întâlni și pe acolo, dar nu trebuie să fie unicele voastre temple. Dezvoltați-vă cât puteți mai mult, pentru că împreună cu această dezvoltare a personalității se va dezvolta și pasiunea și veți ieși niște oameni frumoși.”, a continuat Dorel Săndesc.

Aproximativ opt mii de studenți are Universitatea de Medicină și Farmacie în acest an, la cele patru facultăți: Medicină, Asistență Medicală, Medicină Dentară și Farmacie. Cea mai căutată specializare rămâne cea de Medicină Dentară.

octavian cretu, rectorul umf, la deschiderea anului universitar 2024 2025 la umf timisoara

Octavian Cretu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara

Stiri admitere Timisoara gif uvvg 1000x100px admitere 2024 Stiri Timisoara Muzeul TM

„Numărul de studenția a crescut semnificativ atât la programele în limba română, cât și la programele în limbile engleză și franceză. Avem la programele de licență un număr de aproximativ 7.000 de studenți, doctorat-masterat – 1.000 și, prin trecerea rezidenților în postuniversitar, am ajuns o universitate de peste 11.000 de cursanți. La seriile de licență în limba străină aproape că am dublat peste tot numărul de studenți, ajungând astăzi la peste 400 de studenți străini pe an. (…) Medicina dentară e cea mai căutată în continuare.”, a declarat rectorul UMF, Octavian Crețu.

Din acest an, UMF a introdus un nou program de studii de masterat.

„Am început să deschidem noi programe la nivel de master – de toxicologie și medicina adicțiilor -, care în România nu exista ca specialitate și care, cu siguranță, va fi extrem de utilă. Și am mai reușit să deschidem un program, dar din păcate foarte târziu am obținut acreditările, nu am putut să organizăm admitere anul acesta, o să organizăm anul viitor, și anume Asistență comunitară și îngrijiri paleative – care e o specialitate absolut deficitară și unde vom avea o cerere bună, cu siguranță, pentru că e nevoie de forță de muncă. Deficitul e uriaș în țările occidentale.”, a mai explicat Octavian Crețu.

Pentru ca un student să devină un bun medic, spune Octavian Crețu, trebuie să cultive filosofia binelui în tot ce face: „Trebuie să fi venit aici ca și o chemare, să vii din suflet, să îți dorești asta. Trebuie să ai o morală bună, nu mă refer la o anumită religie, ci să ai credință în general. Jurămintele medicilor nu sunt legi, sunt jurăminte de credință. Trebuie să te dezvolți nu doar profesional, ci și uman, să cultivi filosofia binelui în tot ce faci. Cu siguranță vei avea un parcurs bun.”

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/