Boala parodontală, un dușman tăcut. Cum ne putem menține dantura sănătoasă?

untitled design set 970x90 px

Dr. Liviu Bălăceanu, medic stomatolog la Clinicile Medici’s Timișoara, avertizează asupra bolii parodontale, care reprezintă una dintre principalele cauze ale pierderii dinților. Din fericire, controlul stomatologic periodic, la cel puțin 6 luni, previne apariția acesteia.

Boala parodontală este o inflamație cronică, lent progresivă a țesuturilor de susținere a dinților (gingie, os alveolar și ligamente) cauzată de placa bacteriană. În cazul periajului ineficient, placa bacteriană se depune în straturi succesive și formează tartrul dentar, de consistența dură, foarte aderent, ce nu poate fi îndepărtat prin periajul obișnuit și apare astfel inflamația gingivală (gingivita).

În privința cauzelor bolii parodontale, fumatul este unul dintre cel mai important factor favorizant și poate scădea șansa de succes a tratamentului. De asemenea, tulburările hormonale, bolile sistemice, stresul, unele medicamente (antidepresive, imunosupresoare), traumele ocluzale, predispoziția genetică, alimentația săracă în fructe și legume contribuie la apariția afecțiunilor parodontale.

Referitor la simptomele bolii parodontale, gingivita de placă reprezintă stadiul reversibil al bolii, caracterizată prin edem gingival, roșeață, sângerări spontane sau la periaj, miros neplăcut al cavității bucale, mobilitate dentară, retracție gingivală, sensibilitate la diferențe de temperatură, dulce.

publicitate ziar expresb 1000x100

Diagnosticată și tratată corect, inflamația gingivală dispare și gingia își recapătă aspectul sănătos, ferm. Netratată însă, gingivita se cronicizează, afectează ligamentele de susținere și osul alveolar; se produce astfel retracție osoasă cu pierderea dinților, aparent sănătoși.

Cum poate fi prevenită boala parodontală? Conform statisticilor, aproape jumătate din adulți suferă sau au suferit de o afecțiune a țesutului gingival. Inflamația gingivală poate fi prevenită printr-o igienă corectă și regulată a cavității orale. Periajul corect de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură reduc activitatea bacteriană și împiedică formarea plăcii bacteriene pe suprafața dinților. De asemenea, vizitele regulate la medicul stomatolog ajută la depistarea precoce a primelor semne de afecțiuni gingivale și tratarea acestora.

Tratamentul constă în detartraj ultrasonic, periaj profesional cu paste de dinți speciale, irigații cu substanțe antibacteriene și la nevoie, tratament medicamentos local pe termen scurt (geluri gingivale sau ape de gură profesionale). Prin detartraj se îndepărtează depozitele dure de pe suprafața dinților și de la nivelul șanțului gingival, iar prin periaj se îndepărtează atât resturile de placă bacteriană, cât și petele de pe suprafețele dentare, asigurând astfel o curățare eficientă. Totodată, cu ajutorul medicului stomatolog, se face o evaluare a tehnicilor de periaj, asigurându-se astfel o creștere a eficienței igienei orale. În stadiile avansate, tratamentul este chirurgical (operație cu lambou, grefă de țesut, adiție osoasă). O atitudine preventivă, responsabilă, poate duce la evitarea acestor complicații.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/