Primăria Timișoara nu reușește să preia în administrare turnul de apă din zona Fabric, pentru a-l pune în valoare.
De câțiva ani, Primăria Timișoara încearcă să preia turnul de apă din zona Fabric, pentru a-l reabilita, dar în zadar. Imobilul nu figurează în evidențele statului român, având în vedere faptul că niciodată nu a fost completat formularul P4000, privind inventarul centralizat al bunurilor imobile proprietate privată a statului și a drepturilor reale supuse inventarierii.
În acest moment, turnul este administrat de către Fabrica de Tricotaje „1 Iunie”, care a intrat în faliment. În aceste condiții, nu are cine să completeze acest formular fără de care Guvernul nu are cum să emită hotărârea privind trecerea imobilului din proprietatea statului român în proprietatea Primăriei Timișoara.
„Imobilul este în proprietatea statului român și administrat de către societatea „1 Iunie”. Completarea formularului pe 4.000 cade în sarcina deținătorului dreptului de administrare, în speță societatea „1 Iunie”. Într-adevăr, s-au făcut demersuri la Guvern pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern care să aibă ca obiect trecerea imobilului din proprietatea statului în proprietatea noastră. Dar noi nu putem să completăm formularul, trebuie să ajungă în proprietatea noastră, iar apoi putem să completăm formularul. Nu avem calitatea să completăm formularul”, a explicat Cristian Franțescu, șeful Direcției Generale Valorificare Drepturi de Proprietate din cadrul Primăriei Timișoara.
Turnul de apă din zona Fabric este identic cu cel din Iosefin. Cele două turnuri din Timișoara au fost construite între 1912 – 1914, pentru compensarea consumului de apă din cursul zilei. Au o înălțime de 52 de metri și erau prevăzute cu un rezervor de 500 mc pentru apă potabilă. Turnul de apă din zona Iosefin se află în plin proces de modernizare, în acest moment.