Blocaj! Primăria Lugoj nu a dat avizele pentru pasajele Banatului și Oloșagului, proiectate fără trafic pietonal

pasaj cfr lugoj

Municipalitatea lugojeană caută soluții viabile și de durată pentru traficul rutier pe raza municipiului.

Din punct de vedere a ceea ce se va întâmpla în următoarea perioadă, una din cele mai delicate probleme la nivelul municipiului este legată de traficul rutier de zi cu zi, dar și de traficul greu. În mod normal, traficul greu ar trebui scos din zona urbană, prin punerea la dispoziție de drumuri alternative.

E nevoie de un studiu profesionist de trafic

Subiectul a fost abordat pe larg de primarul Călin Dobra la o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri: „am luat decizia în următoarea perioadă să realizăm cu etică, profesionist un studiu de trafic pentru că prin prisma investițiilor care le vom avea în următoarea perioadă, vom regândi traficul în municipiu din punct de vedere al fluidizării lui, din punct de vedere al pietonilor, al pistelor de biciclete. Vom regândi traficul în municipiul Lugoj, dar nu-l mai vom face pe genunchi, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, când se lua o decizie pentru că cineva a sugerat că ar trebui să închidem o stradă ca să direcționăm pe un sens unic… Vom realiza un studiu profesionist, care va da foarte clar anumite direcții, propune sugestii de care vom ține cont în următoarea perioadă”.

Închiderea traficului pe Podul de Fier, un disconfort asumat

În următoarea perioadă, un proiect de primă importanță care ne va crea un anumit disconfort este cel privind reabilitarea Podului de Fier.

Vă fac cunoscut că în următoarea perioadă se va lua decizia de a închide traficul pe pod în totalitate, pentru că firma care a câștigat licitația și lucrează la această investiție va trebui să intervină la întreg ansamblul Podului de Fier, ceea ce va vrea un anumit disconfort pe raza municipiului Lugoj”, a punctat primarul.

Un alt proiect important tot din punct de vedere al traficului, este cel angajat de Ministerul Transporturilor prin CFR Infrastructură și anume pasajul de pe strada Banatului. Și acesta trebuie regândit: „În toată zona respectivă avem un exemplu deja, pasajul de pe str. Buziașului, cu tot ceea ce se întâmplă sub pod, din punct de vedere al traficului. Trebuie să înțelegeți că acest pasaj va porni de undeva dintre semaforizarea de pe Banatului și strada comuna din Paris și se va descărca aproape de strada Oituzului. În afară de a asigura trecea peste calea ferată, el nu asigură nicio sistematizare pentru toate străzile adiacente de a prelua traficul rutier. Mai mult decât atât, avem o problemă din punct de vedere al pietonilor și al bicicliștilor. Pe pasajul respectiv, trecerea pietonilor peste calea ferată nu e prevăzută, doar pe pasajul pietonal din incinta gării”.

Două pasaje cu probleme

Dezvoltarea vine „la pachet” cu disconfortul. Este valabil pentru cel de-al doilea pasaj rutier și anume pasajul peste linia ferată de la Bariera Oloșagului. Din nou, acolo e prevăzut doar un pasaj rutier, fără a avea acces în zona de după bariera Oloșagului.

Edilul șef a subliniat că „Nu a fost luat în calcul nici aici accesul pietonal. Absolut nimeni nu s-a gândit ce se întâmplă cu toată zona de pe partea dreaptă, din punct de vedere al oamenilor de afaceri, care au dezvoltat o activitate acolo, din punct de vedere pietonal, sunt și case pe partea dreaptă, iar pe partea stângă există și un cimitir”.

Primarul e de părere că în forma actuală „aceste investiții nu asigură confortul și calitatea necesare comunității. Din partea autorității locale nu am dat avizele pentru aceste obiective și le-am solicitat să regândească proiectarea astfel încât să vină cu propuneri viabile pentru întreg traficul rutier, pietonal și pentru biciclete, la ambele pasaje și sper ca în următoarea perioadă să avem surprize plăcute pentru comunitatea Lugojană din punct de vedere a acestor obiective”.

Parteneriat cu Ministerul Transporturilor pentru Centura de Sud

Un obiectiv foarte important pentru comunitatea lugojeană, la nivelul Ministerul Transporturilor, este închiderea inelului rutier cu Centura de Sud.

„Este un proiect care deja a demarat. Va porni de pe autostradă din zona localității Ghizela și va veni pe partea municipiului Lugoj, colectând Drumul Jabărului, Drumul Buziașului, Drumul Bocșei și conectându-se la sensul giratoriu de pe Drumul Caransebeșului. De fapt, cu realizarea acestui proiect și cu interconectarea cele două sensuri giratorii de pe Caransebeșului și cel de la descărcarea de pe autostradă, acolo unde este benzinăria Petrom, vom avea la momentul respectiv inelul de centura municipiului închis. Atunci putem discuta întru totul alte condiții ceea ce înseamnă traficul greu și rutele ocolitoare în întregime pentru municipiul nostru”. Acestea sunt câteva din proiectele unde autoritatea locală și Ministerul Transporturilor sunt partenere.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/