Încă din 1999, o asociație mutuală de ajutor din Belgia s-a oprit în comuna cărășeană, unde a implementat un sistem de sănătate revoluționar, explicând încă de pe atunci necesitatea colaborării cu toate instituțiile statului astfel încât sănătatea oamenilor să fie în prim-plan.
Ceea ce părea ireal atunci pentru români s-a dovedit a fi în timp o adevărată rețetă a succesului. Asta, pentru că speranța de viață a oamenilor, bătrâni cei mai mulți dintre ei, a crescut, iar mortalitatea cunoaște un trend descendent în contextul în care la nivel național statisticile arată tocmai invers. Prin urmare, modelul dezvoltat în comuna Slatina Timiş, în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară şi asistenţă medicală comunitară, care se bazează pe solidaritatea dintre beneficiari şi pe colaborarea strânsă dintre instituţiile publice de sănătate şi administraţiile locale, ar putea fi implementat şi în alte localităţi din Caraş-Severin. „În dubla mea calitate, de vicepreşedinte al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Asociaţiilor de Ajutor Mutual Bucureşti şi de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Asociaţiei de Ajutor Mutual Slatina Timiş, am convocat această întâlnire cu specialişti pe probleme de prevenţie în medicină. Prevenţia înseamnă boli mai puţine, sănătate mai multă şi mai puţine cheltuieli pentru tratarea bolilor. Ne-am dorit să vedem, comparativ cu indicatorii de la nivelul ţării şi ai judeţului, ce se întâmplă în Slatina Timiş, unde, cu ajutorul belgienilor, am reuşit să antamăm o echipă care să aibă grijă de comunitate pe probleme de sănătate”, a declarat astăzi, la masa rotundă organizată la Reşiţa, ing. Pavel Aghescu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Asociaţiei de Ajutor Mutual Slatina Timiş.
Asistență medicală permanentă
Încă din 1999, în comună, prin această asociație sunt oferite servicii vizând activităţi de medicină generală, medicină dentară, permanenţă medicală, transport medical de urgenţă sau servicii de îngrijiri sociale la domiciliu, dar există şi un sistem de închiriere a echipamentelor medicale. De asemenea, se merge mult pe prevenţie şi pe colaborarea cu autorităţile locale. Tocmai aceste lucruri au dus la o evoluție evidentă reflectată de graficele întocmite de statisticieni. Mai exact, numărul internărilor în spital ale locuitorilor din Slatina Timiș este sub 1 la sută, în contextul în care la nivel de județ vorbim despre aproape 5 procente care vin din mediul rural. În plus, mortalitatea este în scădere în contextul populației îmbătrânite, dar a serviciilor de calitate de care beneficiază.
„Acest proiect funcţionează pentru că partenerii belgieni au adus aici un model care a fost adaptat la realitatea din România, la realitatea satului românesc. De asemenea, funcţionează pentru că oamenii din Slatina Timiş au înțeles ce înseamnă spiritul de solidaritate şi consideră că sunt singurii care trebuie să hotărască cu privire la sănătatea comunităţii, în general şi individual. Cred că acest sistem ar putea fi implementat în tot judeţul, mai ales că oamenii din Banatul de Munte se bazează pe spiritul de solidaritate”, a afirmat Ioan Suru, asistent medical în cadrul Asociaţiei de Ajutor Mutual Slatina Timiş. Și oamenii au fost puși să contribuie la menținerea acestui sistem cu o sumă de 25 de lei pe an.
Una din concluziile la care s-a ajuns astăzi, în cadrul dezbaterii publice organizate de Pavel Aghescu, se referă la faptul că unul dintre cei mai importanţi factori, şi anume prevenţia, trebuie început din timp.
„Bolile cronice cresc foarte mult. Mai mult decât atât, apar din ce în ce mai devreme, ceea ce înseamnă că, dacă nu luăm măsuri preventive, mai drastice şi mai din timp, începem să avem boli cronice de foarte tineri. Toţi specialiștii spun că bolile cronice întineresc. Diabetul de tip 2, care înainte apărea la adulţi în jurul a 50 de ani, acum apare la 15-20 de ani, fapt care poate duce la un infarct sau la un atac cerebral la vârsta de 30 de ani. Pentru asta, trebuie să te lupţi şi ca sistem, dar şi ca individ. Fiecare individ trebuie să se bată pentru sănătatea lui, începând din ziua zero. Fiecare familie trebuie să se bată pentru sănătatea copiilor, identificând factori de risc din mediu şi eliminând cât mai mult din aceştia”, a subliniat Cristina Vladu, expert pe politici de sănătate la The Open Network for Community Development. Aceasta a precizat că în săptămânile următoare modelul implementat la Slatina Timiș va fi prezentat Guvernului Ponta, alături de rezultatele sale excepționale.
Asociaţia de Ajutor Mutual Slatina Timiş a fost înfiinţată în 1999 şi are, la ora actuală, peste 3.000 de membri.