FOTO. Bega s-a revărsat! Curți și un drum județean, inundate. UPDATE

inundatii bega timis

Mai multe curți și un drum județean au fost inundate după ce râul Bega s-a revărsat. Este cod roșu de inundații în zona Făget.

Pompierii au intervenit pentru a scoate apa din 5 gospodării din comuna Răchita și una din orașul Făget. De asemenea, apa a acoperit și drumul DJ 609, între Cladova și Dubești, și a fost nevoie de forțele de intervenție pentru a o degaja.

„Pentru gestionarea acestor situații de urgență intervin 13 pompieri din cadrul Stației Făget și Detașamentului Lugoj cu 2 motopompe remarcabile, 2 motopompe transportabile și 4 autospeciale de stingere, voluntari din cadrul comunei Dumbrava, precum și reprezentanți ai Serviciului de Gospodărie a Apelor BANAT”, a transmis ISU Timiș.

inundatii faget cod rosu

În sprijinul pompierilor timișeni au venit și 2 echipe de intervenție din cadrul ISU Arad și ISU Hunedoara, fiecare cu câte 2 motopompe. De asemenea, autoritățile s-au întrunit în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș. Codul roșu de inundații ce vizează râul Bega este valabil până luni, la ora 16:00.

Update, ora 09:12

Conform regulamentului de exploatare a nodului hidrotehnic Coștei, ABA Banat a închis stăvilarul pentru a nu mai primi un aport de apă suplimentar de pe râul Timiș pe râul Bega.

La nodul hidrotehnic Topolovăț canalul descărcător funcționează deja, ceea ce înseamnă că o parte din debitul de pe râul Bega este descărcat în râul Timiș.

Golirea de fund de la acumularea Surduc este închisă, în acest moment nu se mai evacuează debite din aceasta spre râul Bega.

Angajații ABA Banat de la Formațiile de lucru patrulează pe digurile din sectorul amonte Balinț-aval Făget, pentru identificarea posibilelor probleme ce pot apărea. Personalul din cadrul Centrului de Intervenție Rapidă a ABA Banat cu materialele și mijloacele de intervenție sunt pregătite și deplasate în sectorul Făget-Balinț.

Update, ora 09:20

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis evacuarea a aproximativ 65 școlari, preșcolari și cadre didactice de la Școala Gimnazială Răchita.

Update, ora 09:55

Pompierii acționează pentru consolidarea și înălțarea digului râului Bega din zona localității Răchita.

„Se intervine pentru gestionarea acestei situații de urgență cu o autospecială de serviciu, două autospeciale de lucru, 2 motopompe remarcabile și 2 motopompe transportabile, 1 încărcător cu saci, 1 buldoexcavator, cu un efectiv de 27 pompieri.
De asemenea, a fost dislocată o autospecială de transport personal și victime multiple din cadrul Detașamentului Lugoj. În sprijin intervin 6 voluntari din cadrul Primăriei Dumbrava”, a transmis ISU Timiș.

Update, ora 11:45

Până la această oră, pompierii au intervenit pentru a scoate apa din 9 gospodării în comuna Răchita, alte 9 curți în orașul Făget și un adăpost de animale, de pe șoseaua DJ 609 Cladova – Dubești, o stradă din Lugoj, o curte din comuna Mănăștiur și o curte din Balinț, de unde a fost salvat și un câțel.

De asemenea, pompierii au evacuat și 20 de stupi de albine din Ohaba Lungă și un adăpost de ovine din Belinț. Malurile râului Bega din Răcita au fost consolidate pe o lungime de aproximativ 100 de metri.

Update, ora 12:10

Hidrologii au prelungit codul roșu de inundații, până marți, 28 februarie, la ora 08:00. Avertizarea vizează numai râul Bega, în zona localităților Făget și Balinț.

 

inundatii timis faget inundatii timis raul bega

inundatii faget bega cod rosu

Sursa foto: facebook.com/Mihai Ritivoiu, ISU Timiș

tmc 640