SCANDALOS! Raport revoltător al Curţii de Conturi! La azilul de bătrâni din Reșița nu există măsură!

Copiii și bătrânii instituționalizați din Caraș-Severin par a fi sursa perfectă prin care banii publici sunt cheltuiți fără să bată la ochi, dar și fără noimă. Un control al Curții de Conturi la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reșița a dovedit că nu doar la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului banul public s-a cheltuit suspect.

Un control al Curții de Conturi, care a vizat activitatea din anul 2016 a Căminului pentru Persoane Vârstnice din Reșița, a scos la iveală nereguli în ceea ce privește cheltuirea banilor publici, semn că nu doar la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului au fost făcute achiziții cel puțin suspecte.

Lenjerii de pat, covoare și oglinzi, „măsurate” prin saci și cutii

În 2016, Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reșița a primit, din partea unei asociații umanitare din Elveția, 5 donații de bunuri materiale în valoare totală de 106.338 de lei. Acestea au constat în lenjerie de pat, saltele, cearceafuri, perne, pilote, saci de dormit, covoare, draperii, schiuri, scule și instrumente folosite în ateliere, icoane, tablouri, oglinzi, lămpi electrice, care însă, conform raportului Curții de Conturi, au fost înregistrate în evidența contabilă și de gestiune ca materiale consumabile, în mod eronat. Mai mult, „unitatea de măsură folosită pentru înregistrarea în gestiune și în contabilitate nu a fost bucăți, așa cum prevăd normele legale, ci cutii și saci”, astfel că nu se cunoaște numărul exact de produse primite.

Bunuri materiale, în valoare de 16.929,16 lei, au fost înregistrate în mod eronat în evidența contabilă în contul de cheltuieli ca materiale consumabile, fiind scăzute din gestiune.

Pe fir au intrat și inspectori din cadrul ANAF care, în procesul verbal din 31 ianuarie 2017, „au constatat că entitatea a schimbat destinația unor bunuri primite prin donații, aspect care contravine normelor din domeniul fiscal, stabilind ca măsură clarificarea evidenței bunurilor materiale date în custodie angajaților sau altor persoane fizice și juridice din afara instituției”, se arată în documentul întocmit de Camera de Conturi a Județului Caraș-Severin.

Dulciuri de 63.000 de lei în 9 luni, inclusiv pentru diabetici

În perioada martie – decembrie 2016, Căminul a achiziționat pachete de dulciuri în valoare totală de 63.137 de lei pentru cei aproximativ 180 de beneficiari, câți a avut în medie anul trecut. Din documentele prezentate, nu rezultă ce dulciuri a conținut fiecare pachet. Ba mai mult, numărul pachetelor a corespuns, în general, cu numărul de asistați, deși unii dintre ei au diabet, iar alții trebuie să țină regim. În alte cazuri, „numărul pachetelor de dulciuri înscrise în listă a fost mai mare decât cel al persoanelor asistate”.

Tot din raportul Curții rezultă că instituția reșițeană nu avea dreptul să achiziționeze din bani publici produsele respective, încălcând astfel prevederile OUG nr. 26/2012, potrivit cărora „din fondurile publice nu pot fi achiziționate bunuri pentru acțiunile de reprezentare și protocol, precum și pentru zile festive, inclusiv zile aniversare”.

Și în ceea ce privește firma de la care s-au achiziționat dulciurile au fost găsite nereguli. Se pare că instituția nu a consultat catalogul electronic publicat în SEAP, achizițiile fiind efectuate de la același furnizor, SC KGM World Trading SRL Reșița, fără a se justifica modul în care a fost selectat.

Camera de Conturi a Județului Caraș-Severin spune că persoanele cu atribuții în domeniu au motivat achiziția dulciurilor prin faptul că s-au făcut economii în ceea ce privește hrana acordată, dar și prin diferite referate întocmite de psihologul instituției. Curtea de Conturi susține însă că economiile nu constituie temei legal pentru achiziționarea pachetelor de dulciuri. În plus, „echipa de audit a constatat că psihologul recomandă gesturi și vorbe motivaționale pentru creșterea stimei de sine a asistaților: un zâmbet, o floare, o diplomă, plachete și altele asemenea, nicidecum nu se face referire la achizițiile de pachete de dulciuri”.

Inspectorii Curții de Conturi mai spun că „în meniul zilnic se acordă persoanelor asistate două gustări, din care una conține un produs dulce, iar pentru marcarea unor zile festive au fost achiziționate de entitate torturi, prăjituri etc, astfel că nu se mai impunea achiziționarea acestor pachete de dulciuri, al căror conținut nu se cunoaște”.

Lemnul de foc a ars până la zero

Un alt aspect care a atras atenția Camerei de Conturi a Județului Caraș-Severin a vizat o cantitate însemnată de lemn de foc, depozitat la punctul de lucru din cartierul Secu. Acesta nu mai funcționează din 1 aprilie 2016, iar la scurt timp după închidere, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Reșița a numit o comisie de inventariere. În procesul verbal al acesteia din 26 aprilie 2016 se arată că la punctul de lucru din Secu „se află o cantitate însemnată de lemn de foc care nu poate fi verificată cantitativ și calitativ, nici prin numărare sau cântărire (cubare), măsurare sau alte metode specifice”. Potrivit inspectorilor Curții de Conturi, ulterior nu au mai fost făcute demersuri pentru stabilirea cantității exacte de lemn.

„Potrivit evidenței contabile, ultimul bon de consum pentru lemn de foc a fost întocmit în data de 13 aprilie 2016 (7,760 mc), astfel că în evidența contabilă stocul a devenit zero, deși comisia de inventariere a constatat, în data de 25 aprilie 2016, că faptic există o cantitate însemnată de lemn de foc, care nu a fost inventariată și evaluată nici cu ocazia inventarierii generale a patrimoniului care a avut loc în perioada 1 – 31 octombrie 2016”.

Bătrânii și copiii, același tratament

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Caraș-Severin (DGASPC) se înscrie și ea pe lista instituțiilor din subordinea Consiliului Județean în care au avut loc mari nereguli de atâția ani, dar care au fost scoase la iveală de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Așa s-a descoperit, spre exemplu, că alimentele pentru prepararea hranei copiilor erau cumpărate la prețuri mult mai mari decât cele din magazine. De asemenea, s-a constatat că majoritatea articolelor de îmbrăcăminte erau de același fel și de mărimi mari, cămăși și tricouri mărimile XXXL, și încălțăminte numerele 44 și 45! Toate acestea, pentru niște copii!

CITEȘTE ȘI: SCANDALOS. Japcă în centrele de plasament! Copiii abandonați și sărmanii mănâncă puțin, dar de două ori mai scump!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/