Banii europeni, soluția pentru monumentele din Caraș-Severin

turnul de la gradinari caras severin
Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

Subprefectul Cristian Gâfu atenționează Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin asupra axelor de finanțare disponibile de anul viitor.

În opinia subprefectului, accesarea fondurilor europene este soluția pentru reabilitarea și punerea în valoare a monumentelor din Caraș-Severin. Lucru pe care l-a comunicat și șefului Direcției pentru Cultură Caraș-Severin, Trifu Vuița, în cadrul unei ședințe desfășurată recent la Prefectura Caraș-Severin. „Pentru anul 2025, vor fi axe de finanțare pe programe externe. Poate reușiți, în afară de conservare, să accesați aceste fonduri. Identificați un program de finanțare și puneți în valoare monumentele din județ”, a spus Cristian Gâfu.

Intervenția sa a venit la patru ani și jumătate de la un demers asemănător pe care îl făcea pe lângă Direcția Județeană pentru Cultură vizavi de turnul de la Grădinari. Cum conducerea de atunci a instituției nu a dat curs solicitării sale, speranța subprefectului este că va găsi mai multă receptivitate la conducerea de acum. Mai ales că fondurile europene pot fi accesate pentru multe alte monumente din județ, nu numai pentru turnul de la Grădinari.

La obiectivul specific baroc datat secolul XVIII, intervenții au fost realizate anul trecut prin proiectul „Ambulanța pentru monumente Banat”, derulat de Asociația „Prin Banat” din Timișoara. Dar asociația amintită se poate ocupa doar de punerea în siguranță a obiectivului, nu și de restaurarea acestuia. „Intervenția noastră s-a făcut cu acordul dat de Direcția Județeană pentru Cultură. Am consolidat partea superioară a turnului și am montat acoperișul de protecție întrucât acesta lipsa cu desăvârșire. L-am construit la sol și ulterior l-am ridicat cu o macara. Astfel ne-am asigurat că monumentul nu se degradează și mai mult. Apoi treaba noastră la turn s-a terminat. Ulterior am avut o acțiune de activare culturală alături de comunitate. Eventual, pe viitor, vom putea ajuta administrația locală, primăria sau parohia să acceseze fonduri sau să continue restaurarea”, a spus, pentru Express de Banat, Mihai Moldovan, coordonatorul proiectului.

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara
interventie pod gradinari caras-severin

Intervenția realizată în vara 2024 la podul de la Grădinari

Anul acesta, Asociația „Prin Banat” a intervenit și la podul de la Grădinari, pentru care nu există o datare exactă dar probabil a fost construit în perioada 1760-1780. A fost o intervenție mai complexă, după cum a punctat Mihai Moldovan. „În decursul lunii august, am completat părți din bolțile dislocate, am rezidit arcele podului, am pus în siguranță porțiunile care erau în pericol de cădere, pe alocuri am făcut rostuiri și am înlocuit mortarul de ciment cu un mortar de var hidraulic”, a detaliat reprezentantul Asociației „Prin Banat”.

Aceasta însă se bazează strict pe munca voluntară a tinerilor studenți din toată țara, de partea de documentație, adică toate studiile și avizele, ocupându-se membrii asociației în mod gratuit. Intervențiile asupra monumentelor se realizează cu sprijinul comunităților iar costurile materialelor sunt acoperite din sponsorizări și donații precum și prin eforturile factorilor locali. Pentru o reabilitare completă și complexă ori pentru punerea în valoare a monumentelor este însă nevoie de mai mult. Banii europeni pot fi soluția, lucru sugerat de Cristian Gâfu încă de acum patru ani și jumătate.
Foto: Asocția Prin Banat

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/