Bani serioși pentru inimile cardiacilor din vestul țării!

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

În capitala Banatului, persoanele cu boli cardio-vasculare se vor putea trata în viitorul apropiat în cu totul alte condiții. Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a câștigat un proiect mare pe fonduri europene, alături de Spitalul Județean din Bekes, Ungaria, prin care se va investi pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul patologiei cardiovasculare, una cu o incidență foarte ridicată în România și îndeosebi în cel mai vestic județ al țării.

Este vorba de proiectul ROHU 396, unul în valoare totală de 2,7 milioane de euro, bani care vor merge la Spitalul Municipal din Timișoara și Spitalul Județean din Ungaria. În primul rând, proiectul vizează achiziționarea de echipamente medicale, organizarea a patru workshopuri pentru personalul medical de la cele două spitale, despre diagnosticul și prevenirea bolilor cardiovasculare și vasculare periferice, patru seminarii pentru publicul larg pentru prevenirea afecțiunilor inimii, transferul de cunoștințe între medicii celor două spitale, inclusiv realizarea a două protocoale comune în acest sens, dar și activități de screening pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare.

Practic, Spitalul Municipal de Urgență Timișoara a reușit să acceseze două proiecte pe fonduri europene foarte importante referitoare la bolile cardiovasculare și vasculare periferice, iar un alt proiect a fost adjudecat de Institutul Inimii de la Pădurea Verde. Managerul de la Municipal, Olimpia Oprea, a subliniat că toți banii puși la bătaie vor veni astfel în Timișoara. „Au fost trei proiecte pe această axă. Pe locul 1 și 3 am fost noi, iar pe 2, un proiect al celor de la Institutul Inimii. Astfel, toate fondurile europene au venit în județul Timiș. Acest proiect a avut 93 de puncte”, a precizat Olimpia Oprea la prezentarea proiectului.

Trei secții ale Spitalului Municipal Timișoara vor beneficia de aparatură modernă

Cu banii europeni se va cumpăra, la spitalul din Timișoara, un angiograf performant ce costă 900.000 de euro. La Municipal vor fi achiziționate echipamente medicale pentru modernizarea a trei departamente. În total, se vor cumpărat trei ecografe, unul pentru Laboratorul de Radiologie și Imagistică medicală și două pentru Secția Clinică de Medicină Internă. Alte investiții se vor concretiza într-un software cardiac pentru RMN, patru monitoare de presiune sanguină și patru monitoare EKG cu două softuri, șapte paturi medicale, patru electrocardiografe și două defibrilatoare portabile.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

În total, 2.500 de persoane din Timiș vor fi informate despre prevenirea și diagnosticarea afecțiunilor cardiovasculare și vasculare periferice. 1.500 de persoane vor intra în programul de screening la Municipal, iar 20 de specialiști de la spitalul din subordinea Primăriei Timișoara vor participa, alături de omologii maghiari, la workshopuri comune. Proiectul are o perioadă de implementare de 24 de luni și se va termina în decembrie 2020. 13% din finanțarea proiectului vine din fonduri guvernamentale, iar 2% din fondurile proprii ale spitalului.

Afecțiunile cardiovasculare, cea mai ridicată cauză de mortalitate în Timiș

Elementul comun legat de Timiș și ambulatoriile din Bekescsaba și Gyula se referă la faptul că incidența patologiei cardiovasculare este mai mare în regiune decât a bolilor cancerigene. De altfel, în Timiș, peste 50% dintre decese survin din cauza acestui tip de afecțiuni. „Datele statistice ne arată o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare la noi în regiune și, din păcate, din totalul deceselor din județul nostru, ponderea bolilor cardiovasculare depășește 50%”, a precizat Melania Arion, medic-șef departamentul de Sănătate Publică din cadrul DSP Timiș.

De altfel, România, alături de Bulgaria, Ucraina, Belarus și Rusia este una dintre țările în care decesele din cauza cardiopatiei ischemice sunt mai numeroase decât decesele cauzate de cancer. Conform managerului de proiect, doctorul Ruxandra Christodorescu, acest lucru este strâns legat de faptul că în țările estice investițiile în sănătate sunt foarte reduse. „Decesele de cauză ischemică poziționează România între țările cu cea mai mare mortalitate, fiind puternic legată de cheltuielile de sănătate reduse”, a precizat Ruxandra Christodorescu. În România, cele mai multe boli ale inimii afectează bărbații în jurul vârstei de 60 de ani.

Primarul Timișoarei recunoaște că spitalele din oraș mai au mult până se vor moderniza. „Suntem mult rămași în urmă, iar fondurile europene reprezintă o bună oportunitate, pentru că suntem în urmă în multe domenii, inclusiv în domeniul sănătății”, a precizat Nicolae Robu. Obiectivul celor de la Spitalul Municipal Timișoara este să depășească la proiectele pe fondurile europene Spitalul Județean din Gyula, care a primit 50 de milioane de euro de la UE.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/