Bani pentru mediul privat, dar și pentru investiții publice. Județul Timiș se dezvoltă cu fonduri europene

Vestul rămâne o regiune prosperă, iar dezvoltarea continuă. Timișul absoarbe fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar astfel, se susține proiecte de importanță majoră pentru Timișoara, dar finanțări substanțiale vin și pentru oamenii de afaceri cu idei originale.

Poate cel mai important proiect din Timișoara este reabilitarea Domului Romano-Catolic din Piața Unirii. Biserica, emblematică pentru stilul baroc, va fi reabilitată în întregime, atât în ceea ce privește interiorul, dar și exteriorul. Dacă totul decurge conform planului, totul va fi gata anul viitor. ”Am vizitat mai multe proiecte și, printre acestea, o clădire emblematică a Timișoarei, care se află în lucrări de renovare, conservare și reabilitare – Catedrala Romano-Catolică, Domul din Piața Unirii, care cu siguranță va fi un punct de reper între obiectivele pe care orașul le va oferi în anul 2021. Lucrările sunt de o complexitate foarte mare atât din punct de vedere arhitectural, cât și din punct de vedere al tipologiei de intervenții care se realizează. Întrucât clădirea este un monument de clasă A, se intervine atât la partea de structură a clădirii, cât și la ce înseamnă partea de obiecte de artă și toate obiectele, atât clădirea, cât și tot ce înseamnă partea de interior, sunt sută la sută în stil baroc”, spune directorul ADR Vest, Sorin Maxim.

Un alt proiect foarte important, tot investiție publică este reabilitarea și modernizarea tramelor stradale a traseului linie de tramvai 5, pe Calea Bogdăneștilor. De altfel, pe linia 5 circulă demult doar microbuze, și doar pe traseul Ronaț-Piața 700. Practic, investiția va schimba tot aspectul Căii Bogdăneștilor. Primarul Nicolae Robu a promis că linia de tramvai va fi înierbată. De asemenea, linia de tramvai va trece pe la pasajul Solventul și urmează să treacă spre Gara de Nord.

ADR Vest a finanțat și numeroase afaceri private. Printre altele, pe cei de la Nutechnologies, care se ocupă cu imprimarea 3D, dar cei de la KPM Technik, care fac componente pentru air-bag-uri.

În Regiunea Vest au fost depuse până în prezent 1.320 de proiecte în cadrul Regio-POR 2014-2020, dintre care 500 depuse în județul Timiș. La nivel regional sunt 510 proiecte în implementare/ finalizate, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 776,98 milioane euro.

În județul Timiș sunt 189 de proiecte contractate până acum, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 221,56 milioane euro, iar alte 153 de proiecte se află în evaluare sau precontractare.