Programul de susținere a internaționalizării firmelor, prin care statul oferă o alocație financiară nerambursabilă de maximum 50.000 de lei/beneficiar pentru promovarea IMM-urilor pe piețele externe, are deschisă sesiunea de depunere a cererilor de finanțare până vineri, 4 august 2017, ora 20.00. Startul s-a dat ieri, 31 iulie.
Pentru perioada 2017-2020, programul are prevăzut un buget total de 71 de milioane de lei, din care suma alocată anului 2017 este de numai 5 milioane de lei!
„Inițiativa, deosebit de utilă pentru IMM-uri, oferă pentru prima oară posibilitatea firmelor de a participa individual la târguri și misiuni economice. Totuși, este important de precizat că perioada de aplicare de 5 zile este foarte scurtă, iar alocarea de numai 5 milioane de lei asigură finanțarea a doar 100 de beneficiari, și nu 500 cât este menționat în cadrul procedurii. Solicităm ca lansarea viitoare să aibă loc așa încât firmele să poată participa la târguri și misiuni pe parcursul întregului an”, afirmă Florin Jianu, președinte CNIPMMR, citat de Mediafax.
Potrivit Consiliului Național al IMM-urilor (CNIPMMR), prin acest program firmele pot beneficia de finanțări în valoare maximă de:
– 30.000 de lei pentru participări individuale la târguri și expoziții internaționale, organizate în străinătate, cu stand propriu, altele decât cele organizate în baza OUG nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susținere și promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat, republicată;
– 15.000 de lei pentru participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate, altele decât cele organizate în baza OUG nr. 120/2002;
– 10.000 de lei pentru crearea identității vizuale a unui IMM – marcă și/sau siglă și/sau slogan;
– 10.000 de lei pentru realizarea unui site pe internet/aplicație pentru mobil, pentru prezentarea activității solicitantului și a produselor promovate, în limba română și limba engleză ori altă limbă de circulație internațională pieței căreia i se adresează;
– 10.000 de lei pentru participări ale angajaților la cursuri de pregătire, în țară și/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi piețe;
– 10.000 de lei pentru realizarea de analize și studii de piață;
– 10.000 de lei pentru alte tipuri de activități de promovare și susținere a internaționalizării.
Completarea cererii-tip pentru înscriere în program, în vederea obținerii finanțării, se face on-line pe site-ul www.aippimm.ro, începând din 31 iulie, până vineri, 4 august, ora 20.00. Acordarea finanțării se realizează în baza criteriului „Primul venit – primul servit”, în limita bugetului.
Potrivit CNIPMMR, în prima zi a sesiunii de depunere a cererilor de finanțare (luni, 31 iulie), au aplicat 163 de firme, ceea ce reflectă faptul că programul este foarte atractiv, firmele fiind interesate de interaționalizarea activității lor. Astfel că „solicităm suplimentarea cu un buget aferent susținerii a încă 400 de firme”, a declarat ieri liderul patronal Florin Jianu.
Sursă foto: viata-libera.ro.