Bani din PNRR pentru Timiș. Proiectele „verzi” aprobate, pentru digitalizare și renovare energetică

foto timis de sus

Guvernul a anunțat lista proiectelor care vor primi finanțare în cadrul componentei privind fondul local, respectiv renovarea energetică. Până acum, în prima rundă de finanțare, pentru localitățile din Timiș au fost aprobate contracte de finanțare în valoare de circa 8,6 milioane de euro.

Fondul local asigură finanțare pentru dezvoltarea durabilă a localităților din România prin investiții în infrastructura locală care vor susține tranziția verde a zonelor urbane și rurale, precum și pentru digitalizarea instrumentelor de planificare teritorială și urbană la nivelul localităților.

Pe componenta Fondul local, din Timiș vor primi finanțare 34 de proiecte. Cel mai consistent, în valoare de 5,2 milioane de lei, este propus de orașul Deta și vizează realizarea unei piste pentru biciclete la nivel local. Tot la Deta va fi implementat un sistem inteligent de transport urban, un proiect în valoare de aproximativ 1,8 milioane de lei.

La Buziaș va fi extins sistemul de monitorizare și supraveghere video în oraș, în cadrul unui proiect în valoare de 2,9 milioane de lei.  Iar Făgetul vrea să își asigure infrastructura pentru transportul verde cu 2,7 milioane de lei.

De asemenea, Jimbolia vrea să digitalizeze orașul, prin dezvoltarea infrastructurii TIC, și să elaboreze, în format digital, planul de mobilitate urbană durabilă. Cele două proiecte au o valoare totală de 2,6 milioane lei.

Pentru digitalizare au solicitat bani și Recașul, iar la Gătaia va fi extins sistemul de monitorizare și supraveghere video cu bani prin PNRR și vor fi reabilitate casa de cultură și clădirea publică „Remiza pompieri”.

În ceea ce privește comunele din județ, au depus proiecte pentru elaborarea în format digital a planurilor urbanistice generale sau zonale următoarele primării: Belinț, Boldur, Cărpiniș, Cenei, Găvojdia, Orțișoara, Otelec, Parța, Săcălaz și Sânmihaiu Român. Vor să reabiliteze sediile primăriilor, pentru creșterea eficienței energetice, primăriile din Bethausen și Topolovățu Mare.

Puncte pentru reîncărcare a vehiculelor electrice vor fi realizate, prin PNRR, la Criciova, Tomnatic, iar la Nădrag și Periam vor fi construite piste de biciclete în localitate, tot prin acest program. De asemenea, Girocul va achiziționa un microbuz nepoluant pe care vrea să îl folosească în scopuri comunitare, iar autoritățile din Pișchia vor realiza renovarea școlii primare din Murani tot cu bani proveniți din PNRR.

Valul renovării: 18 proiecte câștigătoare în Timiș

În ceea ce privește componenta „Valul renovării”, 18 proiecte au fost aprobate din Timiș. Valoarea lor se ridică la 23,7 milioane euro. Între acestea, CJ Timiș va primi 9,1 milioane lei pentru renovarea energetică moderată a Liceului Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” și pentru clădirile aerogării de la Aerodromul Cioca.

48,8 milioane lei merg la Primăria Timișoara pentru reabilitări termice la Liceul J.L Calderon, Colegiul Tehnic „Henri Coandă” și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară. Iar Lugojul obține 35 de milioane de lei pentru 6 investiții de reabilitare energetică la grădinițele nr. 5, nr. 4, nr.3, mai multe corpuri de clădire ale Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște”, Școala Gimnazială nr. 4 și Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu”.

Foto: viziteaza-romania.com

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/