Corina Macri, președinta Horetim, acuză administrația județeană de dezinteres în ce privește pașii pentru obținerea de către regiunea Banat a titlului de regiune gastronomică europeană.
Președinta Horetim – patronatul de hoteluri și restaurante – explică într-o scrisoare deschisă faptul că a inițiat încă de anul trecut discuțiile cu Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism pentru depunerea candidaturii regiunii Banat ca viitoare regiune gastronomică europeană și a primit un răspuns favorabil. Potrivit acestuia, Banatul poate participa la competiția pentru câștigarea acestui titlu pentru anul 2026. În baza acestui răspuns, continuă Macri, în iunie 2023 a propus CJ Timiș un parteneriat strategic pentru susținerea acestui candidaturi, dar nu a primit niciun răspuns.
„Discuția a fost inițiată printr-o corespondență pe email, în urma agreării verbale a demarării proiectului. Din păcate, din varii motive care ne scapă, dar nu au depins de noi, nu am primit niciun răspuns ferm și oficial din partea CJT și nici proiectul nu a fost prezentat și discutat în ședințele consiliului județean. De aceea, am ratat termenul de depunere a candidaturii noastre pentru anul 2026.”, a transmis Corina Macri, președinta Horetim.
Macri arată că o întâlnire cu reprezentanții CJ Timiș pentru detalierea proiectului a tot fost amânată.
„În timp ce făcea ping-pong cu propunerea noastră de parteneriatului, președintele CJT a comunicat public la Food Summit-ul din noiembrie de la Timișoara demararea proiectului, a susținut importanța acestei acțiuni pe rețelele de televiziune și în presă, creându-ne astfel convingerea deschiderii domniei sale către o colaborare fermă și reală. De fapt, totul a rămas doar la nivel declarativ, fără o construcție argumentată și legală, singura explicație fiind că CJT nu are bani pentru cotizația de aderare la IGCAT. Cei 25.000 euro sunt necesari pentru deschiderea oficială a dosarului de candidatură, urmând ca ulterior să atragem alături de noi în acest proiect susținători privați din comunitatea antreprenorilor și a companiilor multinaționale care vor să se implice în dezvoltarea turistică și gastronomică a Regiunii Banat. Din păcate, inițiativa antreprenorilor ospitalieri din Timiș a căzut pradă intereselor de circumstanță, ne-am trezit în 07.05.2024 cu confiscarea inițiativei și muncii noastre de convingere și comunicare instituțională de peste un an. Regiunea noastră suferă de dezbinare și datorită lipsei de interes a autorităților, dar așa o sacrificare fără scrupule a comunității în speranța unor voturi în agonie, este inadmisibilă.”, mai spune Corina Macri.
Președinta Horetim spune că e hotărâtă să cheme la o dezbatere publică candidații la Primăria Timișoara și CJ Timiș „să ne prezinte strategia lor și răspunsul clar și punctual la problemele reale cu care antreprenorii ospitalieri se confruntă și de care depinde viitorul acestei regiuni.” „Nu ne interesează să ne implicăm partizan în campania electorală, nu ne interesează ce apare pe afișe, în filme, mesaje și postări online. Pentru noi faptele și acțiunile concrete vorbesc mult mai puternic și credibil decât vorbele și promisiunile. Administrația acestei regiuni are nevoie de mult mai multe acțiuni concrete, de soluții la problemele existente.”, continuă Macri apelul său.
Ca reacție, reprezentanții administrației județene susțin că pentru câștigarea titlului de regiune gastronomică europeană nu este necesar un acord politic, ci o asumare administrativă.
„Corespondența cu Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism a fost inițiată și este susținută, inclusiv în prezent, de expertul care lucrează la dosarul de candidatură. După ce vom finaliza Bidbook-ul, ca să îl putem depune, vom adera la Platforma Regiunilor Gastronomice Europene și vom încheia un acord cu stakeholderii, așa cum solicită IGCAT. Pentru îndeplinirea pașilor necesari câștigării titlului de regiune gastronomică europeană nu este necesar un acord politic, ci asumare administrativă, fapt care deja s-a întâmplat. CJ Timiș îndeplinește rolul de lider de proiect având experiența anilor în care a fost partener principal în programul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, alături de Primăria Timișoara și Ministerul Culturii. Obiectivul administrației județene este să coordoneze o candidatură bine pregătită, cu care Banatul să câștige titlul de regiune gastronomică europeană”, a declarat Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al CJT.