Banatul nu-i mai „fruncea”. Bugetul Timișului, departe de cel prognozat de administrația din Bihor

palatul administrativ de sus

O comparație a bugetelor Timișului și Bihorului făcută de un consilier județean arată că Timișul este departe de ce a prognozat conducerea unității administrativ-teritoriale din nord-vestul României. Spre exemplu, Consiliul Județean Timiș a estimat pentru anul acesta investiții în valoare de 314 milioane de lei, în timp ce administrația din Bihor a prognozat investiții de 574 de milioane de lei. Lucrurile sunt similare și când vine vorba de cifrele prognozate pentru venituri sau fonduri externe atrase. 

Consilierii județeni au aprobat în această săptămână bugetul local al Timișului pentru 2022. Chiar dacă este unul echilibrat, după cum susține consilierul județean USR Raul Olajos, e departe de ce a prognozat județul Bihor, spre exemplu. Consilierul vine și cu câteva cifre în susținerea celor spuse de el.

CITEȘTE ȘI: Scântei la votul pe bugetul Timișului în 2022. Săgeata aruncată de Nica înspre PSD

„Venituri totale prognozate de CJT pe 2022 sunt de 584 milioane lei; venituri totale prognozate de Bihor pe 2022 sunt 881 milioane lei. Fonduri externe (UE) la CJT sunt de 144 milioane lei; fonduri externe (UE) la Bihor sunt de 316 milioane lei. Fonduri PNDL la CJT sunt de 27 milioane lei, iar la Bihor sunt de 85 milioane lei. Total investiții CJT sunt de 314 milioane lei, iar la Bihor – 574 milioane lei”, a spus Raul Olajos, consilier județean USR.

Doar pe transport și comunicații, mai explică Olajos, CJ Bihor bugetează mai mult decât tot bugetul de investiții al CJT, adică 482 milioane lei. În ce privește cheltuielile cu personalul, CJ Timiș prognozează 230 de milioane de lei, iar pentru aparatul propriu – peste 36 milioane de lei. La Bihor cheltuielile cu personalul sunt de 150 milioane lei, iar cu cel propriu – 11 milioane lei.

„Chiar dacă scădem cheltuiala mare a CJT cu DGASPC de 124 milioane lei față de 65 milioane lei cât are Bihorul, tot avem o problemă cu bugetul de salarizare față de dl Bolojan în gestionarea eficientă a aparatului executiv, toate acestea generând investiții de doar 54% din cât reușește Bihorul. Și da, Bihorul a executat în 2021 cam același procent din prognozat ca Timișul. Rămânem la aceeași logică, din păcate: propunem investiții, dar realizăm nici 50%. Să urmăm exemplul dlui Bolojan, zic.”, își concluzionează Raul Olajos analiza făcută.

Nica: O comparație cu județul Bihor nu este potrivită

Președintele CJ Timiș spune că pentru o analiză comparativă corectă între bugetele celor două județe trebuie examinați parametrii potriviți.

„Suntem într-o perioadă în care proiectele de finanțare europeană trebuie pregătite pentru noul exercițiu bugetar, proiectele existente sunt într-un grad mare de execuție în teren; singurul proiect care are probleme este DJ 691 și acolo am reziliat contractul cu executantul care nu a fost de calitate. În schimb, anul trecut am atras foarte mulți bani din proiecte europene și din fondurile guvernamentale. De aceea, anul acesta au rămas mai puțini bani de atras, așa că o comparație cu județul Bihor nu este potrivită pentru că județul Bihor mai are încă foarte multe proiecte pe care nu le-a dus la bun sfârșit din execuțiile anterioare, de aceea s-au reportat sume importante pe bugetul de anul acesta. De asemenea, nu este foarte potrivit să facem o comparație în ceea ce privește cheltuielile de funcționare cu județul Bihor, ei având pe partea de DGASPC la aproape jumătate beneficiari câți avem noi și, evident, cheltuielile de funcționare sunt mult mai mari în cazul nostru pentru că sunt standardele de cost pe fiecare beneficiar.”, a explicat Alin Nica.

În ce privește bugetul pe 2022 al județului Timiș, Alin Nica mai spune și că acesta cuprinde o serie de inițiative noi ale căror baze vor fi puse anul acesta: parcul tematic, centura feroviară sau pistele de biciclete din județ. Sume importante vor merge spre proiectele culturale, în perspectiva TM2023. Bugetul total al Timișului are o valoare 737 de milioane de lei în 2022. Este construit pe șase direcții strategice, iar cei mai mulți bani merg spre investițiile în infrastructură.

Foto: cjtimis.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/