Banatul, după cele 3 coduri de vreme rea: pericol de inundații, pompieri în alertă

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

În urma atenționărilor meteorologice emise marți la prânz (cod galben și portocaliu de vreme rea) și mai apoi seara (cod roșu de vreme rea), pe mai multe râuri din Timiș și Caraș-Severin s-au înregistrat debite mari ale râurilor, iar prin urmare ABA Banat a emis la rândul ei avertizări de pericol de inundații. În zona râului Bârzava s-au înregistrat precipitații de 130 l/mp. 

Marți la prânz au fost emise două coduri de vreme rea, unul galben, precedat de unul portocaliu, pentru zona Banatului, care urmează să ia sfârșit astăzi la prânz. Spre seară însă, Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana a emis trei avertizări de cod roșu la intervale de o oră. Pentru județul Timiș au fost vizate orașele și localitățile: Gătaia, Liebling, Tormac, Voiteg, Lugoj, Nădrag, Gavojdia, Victor Vlad Delamarina, Traian Vuia, Criciova, Bârna și Știuca, Jamu Mare, Denta și Brida, iar pentru Caraș-Severin: Caransebeș, Constantin Daicoviciu, Fârliug, Sacu, Copăcele și Zorlențu Mare. Cetățenii au fost avertizați prin sistemul RoAlert, au fost mobilizate unitățile administrativ-teritoriale pentru menținerea permanenței, iar ISU Banat, Stația de Pompieri Deta și Buziaș, au crescut capacitatea de intervenție, 70 de pompieri fiind gata de intervenție.

La Gătaia au fost inundate 7 gospodării și de asemenea străzile orașului, după ce râul a înregistrat precipitații de 130 l/mp. Pompierii de la ISU Banat și SVSU Gătaia au intervenit cu 2 autospeciale și 4 pompe de evacuare a apei.

În Caraș-Severin a fost necesară intervenția pompierilor pe 3 străzi din municipiul Reșița.

Informările ABA Banat

promovare banner maxagro

Pe râul Bârzava, la stația hidrometrică Gătaia, s-au înregistrat precipitații totalizând 127,3 l/mp, iar pe afluentul său, râul Fizeș, precipitațiile au totalizat 88,1 l/mp. La ora 7.00, creșteri de debite și niveluri au fost semnalate doar pe râul Fizeș, pentru acesta fiind emis un cod galben de inundații.

Pe râul Ciornovăț s-au înregistrat precipitații de 77,5 l/mp, ce au dus la creșterea nivelului și al debitului râului, pentru care s-a emis cod galben de inundații.

Cele mai importante cantități de precipitații au fost înregistrate de pe râul Moravița-72,1 l/mp, Moniom (pe râul Bârzava) – 63,5 l/mp, Secășeni (pe râul Dognecea, afluent Caraș) – 62,6 l/mp, Milcoveni (pe râul Vicinic, afluent Caraș) – 54, 5 l/mp și Fârdea (de pe râul Gladna, afluentul Begăi) – 52,8 l/mp.

„În alte bazine hidrografice, deși au fost precipitații abundente, momentan nu sunt înregistrate depășiri de debite sau niveluri. În perioada următoare se așteaptă creșteri de debite și niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate pe bazinele hidrografice care au înregistrat precipitațiile puternice amintite, mai ales în bazinele Bârzava și Caraș. Angajații stațiilor hidrologice, ai formațiilor de lucru ale SGA Timiș și Caraș Severin, și cei ai Dispeceratului rămân sub alertă, până la trecerea tuturor avertizărilor și atenționărilor hidrologice. Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat vizate de atenționarea hidrologică în vigoare. ABA Banat recomandă populației ca în această perioadă să nu circule în apropierea râurilor aflate sub avertizare și să nu desfășoare activități în sau în proximitatea cursurilor de apă aflate sub avertizare”, transmit cei de la ABA Banat.


publicitate tmc 640