Fie că îl bem în familie după o masă copioasă sau la o cină romantică alături de partener, vinul a constituit de-a lungul timpului o băutură ritualică, nelipsită în cadrul socializării. Astfel, bănățenii sunt invitați să participe la sărbătoarea închinată acestei licori magice, care va avea loc la Vârșeț, în Serbia, la o aruncătură de băț de granița cu România.
An de an, la Vârșeț are loc acest nelipsit festival intitulat „Zilele Culesului de Struguri”, în cadrul căruia au loc diferite manifestări culinare și artistice. În perioada 19-22 septembrie va avea loc o adevărată sărbătoare a toamnei, unde musafirii se vor delecta cu soiuri de vin dintre cele mai alese și bucate dintre cele mai aromate.
„Vă invităm la cel mai mare, cel mai vechi și cel mai vizitat eveniment turistic din regiunea Banatului sârbesc. An de an are loc această mare sărbătoare, iar numărul vizitatorilor din România este în creștere.”, declară consulul Serbiei, Marija Sosic.
Sărbătoarea se află la ediția cu numărul 62 și sunt așteptați peste 100.000 de participanți, din care 25.000 de români. Startul evenimentului va fi dat joi, 19 septembrie, începând cu ora 17.00, atunci când vinul va fi băut după o degustare de cârnați și va fi „acompaniat” de muzică și veselie.
În 21 și 22 septembrie vor fi organizate mai multe excursii, în cadrul cărora participanții vor vizita mai multe crame de vin și vor gusta din mâncarea tradițională sârbească.
„Vinul merge peste tot: și în buruiană, și pe piatră, și în nisip, și în pământ, iar specific pentru Vârșeț este pământul, care este siliconic și care reflectă razele solare înspre vița de vie. Primul document scris este din 1494, în care scrie că, în timpul regelui Ladislau al doilea, s-a exportat vinul din zona noastră. Cu venirea nemților pe teritoriul Banatului, au început să vină soiuri noi de vinuri și preponderent este Riesling. În cadrul căutării pentru sortele acestea tradiționale vechi, cererea pentru Riesling este mai mică și mai mare către vinurile internaționale, cum ar fi Sauvignon Blanc. Soiurile acestea au de la producătorii mici până la producătorii mari, care au capacitatea de lucrări de 8 milioane de litri. Noi nu avem băutură mai bună decât vinul, iar vinul nu are băutori mai buni decât noi.”, declară Nikola Cuculj, președinte al Asociației Ordinului Vinului „Sfântul Teodor” din Vârșeț.
Pe lângă concerte, carnavaluri și programe artistice pentru copii, cireașa de pe tort va fi duminică, 22 septembrie, începând cu ora 14.00, când sute de pachete cu struguri vor fi aruncate din avion, iar toate vor conține diverse premii – surprize pentru cei care le vor prinde.
PROGRAM: