Bănățenii, ași la matematică! Lugojeanul Sergiu Novac, rezultate remarcabile la Olimpiada Internațională de Matematică

România a demonstrat că are elevi remarcabili și cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică desfășurată la Bath, Marea Britanie, în perioada 10-22 iulie. Din delegația țării noastre a făcut parte și Sergiu Novac, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”, cel mai cunoscut liceu din orașul de pe Timiș.

Pentru elevul de la „Bredi” și participarea în sine e deja o imensă performanță. Delegația fiecărei țări e compusă din maximum șase elevi la o astfel de Olimpiadă. În România, selecția a cuprins mai multe sesiuni de pregătire și probe de baraj. Sergiu Novac le-a trecut cu brio, iar la concurs a rezolvat fără greșeală patru din cele șase probleme și a obținut medalia de argint. De fapt, rezultatul elevului de clasa a XI-a este cel mai bun rezultat la matematică obținut de un timișean. Bilanțul delegației române e de o medalie de aur, două de argint și trei de bronz, în condițiile în care patru elevi erau la prima participare!

România a ocupat locul 17 în clasamentul pe națiuni, în condițiile în care au participat 112 țări. Din delegație au mai făcut parte conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader) si însoțită de conf. univ. dr. Mihai Chiș de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara (Deputy Leader), prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România (Observator și membru al Consiliului de Conducere al Olimpiadei Internaționale de Matematică), Lucian Turea, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Observator).

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș laudă performanța lui Sergiu Novac. „Performanța lui Sergiu, care se clasează între cei mai buni o sută de liceeni de pe întreg mapamondul, vine să încununeze nu doar talentul său nativ pentru științele exacte, ci și volumul imens de muncă pe care o depune zi de zi pe parcursul întregului an, stăruința cu care își urmărește țelul și disciplina pe care și-o autoimpune în programul zilnic. Nu în ultimul rând, caracterul lui Sergiu dovedește cu prisosință buna creștere și sprijinul continuu pe care familia i le-a oferit. Colegialitatea, spiritul de echipă și implicarea în acțiunile clasei îl fac un coleg foarte apreciat, iar modestia, inteligența și abilitățile sale de comunicare îi determină pe profesori să îl prețuiască în egală măsură. Chiar și partenerii din proiectele internaționale pe care Liceul «Coriolan Brediceanu» le-a implementat în ultimii ani și în care Sergiu a avut o contribuție valoroasă l-au remarcat și au rămas impresionați de personalitatea sa”, se arată în comunicatul de presă ISJ.

Olimpiadă de matematică a fost organizată prima dată în România, în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Ştiinţe Matematice. Primele două ediții au avut loc la Brașov și Sinaia. Inițial, a fost o competiție la care au participat doar țările din fostul bloc comunist. În 1969 a participat și prima țară din afara Cortinei de Fier, iar după 1970, mai multe state au devenit membre OIM. România și Bulgaria sunt singurele țări cu participări neîntrerupte în competiție, iar țara noastră are recordul de organizări, fiind gazdă în 1959, 1960, 1969, 1978, 1999 și 2018.

Lotul olimpic al României a fost de cinci ori pe primul loc la OIM și se află pe locul trei într-un clasament neoficial pe medalii.