Bănățeanul Constantin Daicoviciu, comemorat de cercetători și istorici din întreaga Europă! [FOTO/VIDEO]

„Caransebeșul ar trebui să aibă nu doar acest muzeu. Este timpul ca această cazarmă să fie transformată într-un muzeu de înaltă ținută pentru că are un patrimoniu impresionant și este în același timp un reper pe o linie turistică de o importanță europeană”. Sunt cuvintele unuia dintre promotorii Simpozionului Internațional de Arheologie In Memoriam Constantin Daicoviciu din urmă cu 43 de ani. Impresionanta manifestare la care participă cercetători, istorici și arheologi din țară și 8 state europene a ajuns la ediția a XLIII-a, a doua din țară ca longevitate după un simpozion arheologic organizat la Constanța.

Bilanțul a ceea ce s-a întâmplat de-a lungul celor 43 de ediții este unul pozitiv, spune Ioan Opriș, doctor în istorie, membru al Comisiei Naţionale „Limes”, cel care în 1974 a pus bazele acestui simpozion dedicat marelui om de cultură din Banat, alături de istoricul Liviu Groza și de Petru Bona, pe atunci director al muzeului caransebeșean.

„Avem nevoie de un astfel de reper istoric și prin prezența oaspeților din străinătate suntem în atenția vecinătății nu numai imediate, a cercetătorilor care se ocupă de istoria ecleziastică, de istoria medievală, este de bun augur acest eveniment și cred că după dezbaterile și interpelările cercetătorilor vom avea niște îndreptare foarte importante pentru noi, pentru arheologie, pentru muzee, în general”, ne-a declarat Ioan Opriș.

La deschiderea acțiunii au fost prezente oficialități locale, județene și oameni de cultură de la muzeele și facultățile de istorie din țară și străinătate. Au ținut să rostească un cuvânt de salut președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, primarul Caransebeșului Felix Borcean, episcopul Caransebeșului PS Lucian și academicianul Mihail Bărbulescu, directorul Academiei Române din Roma, instituție științifică și culturală înființată la propunerea lui Nicolae Iorga.

„Sesiunea muzeului din Caransebeș este una dintre manifestările de tradiție din România și dintre cele mai importante. Am considerat că este bine să și laud conducerea județeană, conducerea orașului pentru sprijinul pe care-l acordă acestui muzeu. Evenimentul dedicat bănățeanului Constantin Daicoviciu, un mare arheolog, academician și cercetător al României, are în fiecare an o temă de dezbatere, iar în acest an vorbim despre FRONTIERĂ. Din antichitate, cu frontiera Imperiului Roman și până în epoca modernă cu noțiunea de LIMES, ca zonă de contact, toate dezbaterile sunt axate pe această temă de frontieră antică și medieval modernă – «Granița în istorie, din cele mai vechi timpuri până în perioada contemporană». Cei prezenți sunt cercetători ai antichității proveniți din spațiul apropiat, astfel că publicarea actelor acestui colocviu contribuie la cunoașterea reciprocă și la cunoașterea rezultatelor obținute de cercetarea românească în domeniul arheologiei și al istoriei, în general”, ne-a declarat academicianul Mihail Bărbulescu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157680639251395″]

Noutatea din acest an este conferită de prezența membrilor Comisiei Naționale de Arheologie (CNA) care, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, au organizat dezbaterea cu tema Câți Suntem?, susținută de către președintele CNA, dr. Ovidiu Țentea.

Manifestarea se va încheia vineri, 24 februarie, printr-o excursie tematică pe traseul: Caransebeș – Zăvoi – Ulpia Traiana Sarmizegetusa – Orlea Sântămăria – Costești – Sarmizegetusa Regia (Grădiștea de Munte).

În cadrul evenimentului ştiinţific sunt prezenți un număr record de participanţi, istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate: Serbia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Croaţia și Italia, alături de specialişti din muzee şi centre de cercetare din țară. Prin numărul de participanţi şi prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune ştiinţifică din partea de vest a ţării, ne-a menționat directorul muzeului caransebeșean Adrian Ardeț.

YouTube video


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/