Investițiile private însumează tot mai multe milioane de euro, administrația locală nu ratează mai nimic din fondurile europene, evenimentele sunt mai multe ca niciodată, iar litigiile care au rămas în urma șmenurilor imobiliare se sting unul după altul pe Valea Cernei!
Stațiunea atât de celebră în întreaga Europă datorită efectului miraculos al apelor sale termale, dar și al istoriei atât de bogate întinsă pe două milenii, renaște tot mai frumos de la o zi la alta. Paragina în care au adus-o „băieții deștepți”, în primă fază, grupurile infracționale organizate, mai târziu, e îndepărtată cu costuri uriașe, cu eforturi deosebite, dar niciun preț nu e prea mare atât timp cât Băile Herculane își va regăsi strălucirea de altădată. Pentru că asta va atrage și câștiguri direct proporționale. După mulți ani de jaf la drumul mare, fosta perlă a turismului balnear românesc se bucură de investiții importante, realizate atât de mediul privat, cât și de Primăria și Consiliul Local Băile Herculane. „Lucrările încep să prindă viață și sperăm să ducem la bun sfârșit toate proiectele începute, mai ales cele pe fonduri europene, unde suntem presați de timp, de termene, și trebuie finalizate până la sfârșitul acestui an. E un lucru benefic ce se întâmplă și în zona privată, sperăm să fie repuse în circuitul turistic cât mai multe obiective care în acest moment sunt închise și nu primesc turiști. Eu sprijin toți investitorii care vin la Herculane să nu se lase descurajați pentru că, într-un final, lucrurile se vor așeza și eu sunt absolut convins că stațiunea va redeveni cea mai frumoasă din Europa!”, a spus Cristian Miclău, primarul orașului-stațiune.
Mai multe șantiere urmează să se închidă până la finalul acestui an, iar altele sunt pe punctul de a fi deschise, ceea ce înseamnă că într-un timp scurt paragina dispare aproape complet din stațiunea lui Hercules. „La Parcul Vicol au fost niște sincope, le-am depășit și pe acelea, iar la finele anului facem recepția. Piața Hercules e gata, a ieșit ceva foarte frumos. Ne ocupăm și de izvorul de apă plată Domogled, mai facem un izvor de apă plată lângă Căsuța Piticilor, mai avem în plan reabilitarea izvorului Venera, avem deja câștigător pentru modernizarea școlii cu clasele I-IV, asfaltăm parcarea din spatele Poliției. Podul de piatră, un unicat în Europa la acea vreme, primul pod în curbă, ieșise din garanție, exista riscul prăbușirii. Pusesem noi restricții de tonaj, dar nu întotdeauna erau respectate. Am primit sprijin de la nivel județean și l-am reabilitat complet. E un obiectiv important pe care l-am refăcut și arată foarte bine. La Podul de fontă, cel peste Cerna către Băile Neptun, se lucrează la proiectare. Sperăm să obținem finanțare prin PNRR. Pentru Vila Elisabeta avem de asemenea autorizație de construire emisă. Am renunțat la finanțare deoarece cofinanțarea din partea Primăriei era imensă, dar nu abandonăm ideea de a redeschide acest obiectiv. Cum nu renunțăm nici la cele 12 rute culturale pentru care nu am găsit încă finanțare. Poate găsim ceva prin ADR Vest. Autorizație de construire e valabilă.”, a mai spus edilul-șef.
Gara din Băile Herculane este o altă bijuterie arhitectonică. Cât de curând se vor monta schelele și va începe reabilitarea. Dar vești bune vin și din zona privată. Hotelul Hercules are șanse mari să fie preluat și modernizat, fiind cam ultimul dintre unitățile mari de cazare care nu funcționează astăzi. Dar, poate cel mai important, este ceea ce se întâmplă la SC Hercules. Acolo lucrurile merg în sfârșit bine și există deja un proiect pentru ca toate unitățile hoteliere și bazele de tratament și recreere să beneficieze de apă termosulfuroasă și termosalină. Lucrul pentru care stațiunea de pe Cerna e atât de valoroasă.
Și mai e ceva îmbucurător la Băile Herculane, după cum spune primarul Miclău: „Față de anii trecuți, avem foarte multe evenimente. S-au triplat! Sunt evenimente pentru toate vârstele, evenimente pentru familie, turiștii chiar au ce face la Herculane!”.