Rezultatul soluţionării celor aproape 500 de cereri de reevaluare a lucrărilor de la examenul de bacalaureat din Caraş-Severin, sesiunea de vară, este de-a dreptul şocant. Comisia de contestaţii din Bihor a constatat că doar 7% din lucrări au fost evaluate corect!
Cele 490 de cereri de reevaluare a lucrărilor de la examenul de Bac din Caraş-Severin au dus la schimbarea a 455 de note! De soluţionarea acestor contestaţii s-a ocupat însă, mergându-se pe sistemul verificărilor încrucişate, o comisie profesorală din alt judeţ – Bihor. Aceasta a schimbat deci 93% din notele contestate în Caraş-Severin, dar nu care cumva să credeţi că le-a mărit angro! Dacă doar 7% din note (35, după cum a afirmat inspectorul general şcolar Adrian Doxan) au rămas nemodificate, nu mai puţin de 32% au fost micşorate! O notă mărită au primit 299 de lucrări (deci 61%), 24 dintre acestea ducând chiar la schimbarea statutului elevului examinat: din respins în promovat!
Cele mai multe contestaţii s-au înregistrat la limba şi literatura română – 240 şi matematică/istorie – 99/46. În primul caz, 21% din note au fost reduse cu până la 1 punct, pe când în cel de-al doilea, 38%! La biologie şi anatomie, geografie, informatică, logică, fizică, psihologie şi sociologie au fost depuse 105 contestaţii, 47,5% dintre ele fiind urmate de scăderea notei, una chiar cu peste 1 punct, conform edu.ro.
Din punct de vedere al discrepanţelor dintre notele primite pentru aceleaşi lucrări evaluate în două judeţe diferite, cele mai mari diferenţe apar la limba şi literatura română. Astfel, au fost majorate 84 de note cu 0,5-1 punct, 10 note cu 1-1,5 puncte şi 13 note cu peste 1,5 puncte!
Cum este posibil ca peste 90% din notele contestate în Caraş-Severin să primească alte note de la profesorii din Bihor? Cum se explică diferenţele de 1 punct şi chiar peste 1,5 puncte între cele două evaluări? Greu de crezut că ne-ar putea lămuri cineva, cu atât mai puţin inspectorul general şcolar al ISJ Caraş-Severin, Adrian Doxan (foto). Pentru că, din informaţiile noastre, lucrările din Caraş-Severin nu au fost corectate aici, ci de profesori din Arad, reevaluarea făcându-se, după cum vă spuneam mai sus, la comisia de contestaţii din Bihor.
Mergându-se pe acelaşi sistem încrucişat, în Caraş-Severin au fost corectate lucrările de la examenul de bacalaureat ale elevilor din Mehedinţi şi s-au soluţionat contestaţiile pentru lucrările din judeţele Hunedoara şi Timiş. Dar şi notarea făcută în Caraş-Severin a lucrărilor din Mehedinţi a avut aceeaşi soartă, după contestaţii fiind modificate tot cam 90% din note! La limba şi literatura română, de exemplu, au existat 220 de contestaţii. În final, au fost majorate 67 de note cu 0,5-1 punct, 23 note cu 1-1,5 puncte şi 13 note cu peste 1,5 puncte! Însă doar 13% din notele contestate la „română“ au suferit ajustări în jos, 80% fiind majorate.
După rezolvarea contestaţiilor, rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat în Caraş-Severin a crescut de la 62,64% la doar 64,03%, plasând judeţul nostru pe locul al 8-lea pe ţară… de la coadă! În urmă se află: Călăraşi – 63,20%, Harghita – 62,63%, Mehedinţi – 61,17%, Gorj – 60,06%, Teleorman – 56%, Giurgiu – 51,96%, Bucureşti – 44,31%. Judeţul Bihor, unde au fost recorectate lucrările contestate în Caraş-Severin, are o rată de promovabilitate de 70,18%, iar judeţul Arad, unde s-a făcut evaluarea iniţială a tuturor lucrărilor din Caraş-Severin, o promovabilitate de 66,92%.