Azi în Timișoara, mâine în toată țara? Un proiect româno-american implementat în premieră la Spitalul Județean din Timișoara poate salva multe vieți

untitled design set 970x90 px

Medicina din Timișoara poate da din nou tonul pentru modernizarea și schimbarea percepției asupra modului cum sunt tratați pacienții care au trecut prin operații dificile. La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara s-a implementat în ultima jumătate de an un proiect inspirat din modul de lucru al medicilor din SUA, mai precis, Terapia Mobilă Intensivă. După rezultate spectaculoase în unitatea spitalicească ce deservește vestul țării, Dorel Săndesc, inițiatorul proiectului, i-a propus ideea inclusiv ministrului Sănătății.

Ideea a venit de la o fostă absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie din Timișoara, medicul Corina Filip, stabilită în SUA și care activează în cadrul unui spital din Massachusetts. Proiectul pilot a implicat colaborarea ATI cu Neurochirurgia. „Am fost invitați într-un spital din Massachusetts de doctorul Corina Filip, o absolventă a UMFT. Acolo am cunoscut ceea ce în SUA se numește CRT (Critical Response Team) și pe care noi l-am botezat în românește, Terapia Intensivă Mobilă. Acest proiect constă în implicarea unei echipe de personal ATI, medic rezident și asistentă, în îngrijirea pacienților complecși, în afara secției ATI, când ei ajung în secțiile respective. În proiectul pilot care s-a desfășurat în secția de Neurochirurgie toți pacienții neurochirurgicali, care sunt pacienți gravi de obicei, după ce au trecut de faza critică în Terapie Intensivă și au ajuns în Neurochirurgie, necesită o îngrijire complexă. Colaborând cu colegii de la Neurochirurgie, noi am încercat să optimizăm cât mai mult tratamentul. Noi știm niște lucruri specifice specializării noastre cu care îi ajutăm pe colegii noștri în ceea ce privește perfuzia, tratamentul cu electroliți, tratamentul durerii, profilaxia și tratamentul infecțiilor. Această colaborare are ca scop să menținem pacienții într-o stare bună, să prevenim agravarea lor și să intervenim în timp util. Acesta a fost planul și ne-am gândit că dacă în SUA, unde condițiile pe secții sunt clar superioare celor din România, totuși s-au obținut rezultate prin această colaborare, ar trebui să obținem și noi”, a precizat Dorel Săndesc, reprezentant al secției ATI din cadrul Spitalului Județean.

Proiectul a dat rezultatele care i-au surprins pe medici. Cel mai elocvent este că stopurile cardio-respiratorii ale pacienților operația la secția de Neurochirurgie au scăzut cu 57%, ceea ce duce și la scăderea mortalității. Datorită succesului proiectului, cei de la Județean vor implementa Terapia Mobilă Intensivă și la alte secții, în principal la cele ce presupun operații. Dorel Săndesc i-a propus ideea și ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Implementarea cu succes necesită și dotări medicale suplimentare, cum ar fi un monitor al funcțiilor vitale ce arată tensiunea, pulsul, electrocardiograma și oxigenarea pacienților, un injectomat, un infuziomat, un trolley de urgență și un defibrilator. „Rezultatele sunt deosebite. Numărul stopurilor cardio-respiratorii pe secția de Neurochirurgie, în aceste șase luni, comparativ cu șase luni înaintea implementării proiectului a scăzut spectaculos, cu peste 50%. Medicii fiind acolo, au sesizat din timp tendința pacientului de a se agrava și au intervenit. Global vorbind, mortalitatea pacienților din secțiile de Neurochirurgie care au trecut o dată sau de două ori prin ATI a scăzut, de asemenea. Am avut o discuție cu doamna ministru, i-am prezentat acest proiect și este foarte interesată de ideea extinderii sale la nivel național”, a mai precizat Săndesc.

În SUA, Terapia Mobilă Intensivă eficientizează mult situația din spitale

Doctorul Corina Filip a prezentat comparativ situația de la spitalul din Massachusetts unde lucrează. Față de cele 1.174 de paturi de la Spitalul Județean, în spitalul din America unde lucrează fosta absolventă a UMFT are doar 418 paturi. Chiar și așa, referitor la cazurile ce pot fi ajutate de Terapia Mobilă Intensivă, în SUA se tratează 1.800 de astfel de cazuri pe an, față de doar 1.500 la spitalul timișorean. Corina Filip a precizat că diferența e că în SUA medicii nu ezită să cheme asistentele medicale de la alte secții rapid când e nevoie. „Noi încurajăm asistentele să ne cheme mereu, le răsplătim la început pentru asta. Le tot spunem că sunt mai bune decât Dumnezeu. Este vorba mereu de o muncă de echipă”, a precizat Filip.

publicitate ziar expresb 1000x100

Și cei de la secția de Neurochirurgie salută proiectul TIM, mai ales că la Spitalul Județean ajung toate urgențele majore din regiune. „Aici la noi se trimit cele mai grele cazuri, mai ales sâmbăta și duminica, când toți vor să scape de astfel de cazuri. Neurochirurgie fără Terapie Intensivă nu există, asta e clar. Pentru noi acest proiect a venit ca o mănușă, avem nevoie de sfaturile și consultările cu cei de la ATI, care existau și până acum, doar că le primeam doar când ei aveau timp”, a precizat șeful secției de Neurochirurgie, Horia Pleș.

Implicarea medicilor rezidenți la proiectul TIM este de mare importanță. „Pacientul nu mai e doar pacientul de la Terapie Intensivă, nu mai e doar pacientul de la Neurochirurgie, ci este pacientul Terapiei Mobile Intensiv. Este pacientul nostru comun”, a precizat Daiana Toma, o rezidentă implicată în proiect.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/