Trimis în judecată de DNA și plasat sub control judiciar de către judecătorul de drepturi și libertăți al Curții de Apel Timișoara, avocatul Cosmin Panduru a primit interdicția de a mai profesa ca avocat pe perioada controlului judiciar.
Originar din Valea Almăjului, avocatul Cosmin Panduru este foarte cunoscut în acea zonă, fapt pentru care a fost contractat într-un dosar de divorț al unei familii din Bozovici. Pentru că, în urma divorțului, soțul urma să fie executat silit pentru a-și despăgubi soția după partaj, acesta era pus în situația de a-i fi vândută casa din Bozovici.
Aici a intervenit avocatul Cosmin Panduru, care i-a spus acestuia că știe o metodă să scape de executarea casei, dar că are nevoie de 4.000 de euro care îi sunt ceruți de către un executor judecătoresc pentru a aranja actele. Pentru că omul nu avea venituri foarte mari, Panduru a acceptat să primească suma în două tranșe a câte 2000 de euro.
„Sintetic, în sarcina inculpatului s-a reţinut că inculpatul Panduru Cosmin – avocat în cadrul Baroului Timiş, în calitatea deţinută, i-a pretins (…) suma de 4.000 euro, din care să-i remită anticipat 2.000 euro şi diferenţa ulterior, pentru a interveni la executorul judecătoresc (…), spre a-l determina pe acesta, ca în cadrul procedurii executării silite a unei hotărâri judecătoreşti, privind sume de bani şi imobile, să-și încalce atribuțiunile de serviciu, respectiv să-i permită (…), printr-o modalitate ilicită, înstrăinarea către un interpus a unui imobil, așa încât acesta să nu poată fi supus procedurii de executare silită, în acest sens la data de 26 septembrie 2017 inculpatului fiindu-i efectiv remisă cu titlu de avans suma de 2.000 euro”, scriu procurorii DNA.
Iar denunțător se pare că este chiar cel în cauză. „În fapt, prin denunțul formulat la data de 12.04.2017, (…) a încunoștințat organele de urmărire penală despre faptul că numitul Panduru Cosmin, avocat în cadrul Baroului Timiș, i-a pretins suma de 2.000 euro”. Prins în flagrant în data de 08.06.2016 procurorii DNA au dispus reţinerea inculpatului Panduru Cosmin pe o durată de 24 ore”. Iar banii de șpagă i-ar fi primit chiar de la procurorii anticorupție: „Suma de 2.000 euro, reprezentând remiterea făcută inculpatului Panduru Cosmin a fost recuperată integral, suma fiind pusă la dispoziţie (…) din fondul special al Direcției Naționale Anticorupție, pentru constatarea infracțiunilor flagrante de corupție, astfel că această sumă nu este supusă confiscării speciale”, scriu procurorii DNA.
Prin încheierea cu nr.18/UP/DL, cu privire la propunerea de luare a măsurii preventive, pronunţată la data de 27.09.2017 de Curtea de Apel Timişoara, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 27.09.2017 până pe data de 25.11.2017. Contestaţiile formulate de Panduru, dar și D.N.A. – S.T. Timișoara împotriva acestei încheieri au fost respinse de Înalta Curte de Casație și Justiție. Ulterior, avocatul a fost trimis în judecată de DNA, iar, pe 3 noiembrie, judecătorul de cameră preliminară al Curții de Apel Timișoara a decis să mențină măsura controlului judiciar și, deși Panduru a cerut să își poată relua profesia de avocat, judecătorul de cameră preliminară i-a menținut această interdicție.
„Pe parcursul urmăririi penale, inculpaţilor le-a fost asigurat dreptul la apărare, conform prevederilor legale, inculpatul Panduru Cosmin fiind asistat de apărător ales”, subliniază procurorii. Pe toată durata procesului avocatul se bucură de prezumția de nevinovăție.