Avertismentul medicilor: nu consumați carne de porc fără să o verificați!

Carne de porc în măcelărie.

Cei care sacrifică porci în gospodăriile țărănești și consumă carnea sub diferite forme sunt îndemnați de medici să efectueze toate testele necesare înainte de prepararea alimentelor. Este vorba în primul rând de realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella Spiralis, un nematod (vierme cilindric). Boala parazitară provocată de acest vierme este trichineloza.

„Viermele ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreți. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini, si este cauzată de consumul aceluiași aliment. După ce carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziții se înmulțesc și pătrund în sânge, iar apoi în mușchii striați unde se închistează și împiedică funcționarea corespunzătoare a acestora. Există, însă, posibilitatea ca paraziții să ajungă și în alte organe, și vorbim de plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos.”, a spus Ovidiu Roșca, medic primar boli infecțioase la „Victor Babeș” din Timișoara.

Principalele simptome sunt febră, dureri de cap, erupții cutanate, tulburări digestive, edeme faciale însoțite de conjunctivită și chiar hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două, după consumul de carne infestată. Există posibilitatea afectării mușchilor respiratorii, ceea ce duce la apariția unor tulburări de respirație. În unele cazuri, însă, în infecțiile severe, pot apărea complicații cardiace, pulmonare sau chiar neurologice. Aritmiile, insuficiența cardiacă, miocardita, pneumonita, encefalita, meningita sau convulsiile sunt câteva dintre complicațiile care apar în unele cazuri și pot duce la decesul persoanei bolnave.

„Multă lume încă refuză să testeze carnea de porc pe o cumpără din gospodăriile private. Examenul trichineloscopic nu este unul complicat. Se recoltează probe din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat. Probele sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute. Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreț.”, a mai explicat Ovidiu Roșca.

Medicii mai precizează că, în cazul în care, după consumul de carne sau preparate din carne de porc, apar simptomele unei toxiinfecții alimentare este necesară prezentarea de urgență la medic, deoarece, cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/