În urmă cu puțin timp, Comisia de etică din cadrul universității reșițene i-a înaintat un raport în scris profesoarei Ileana Rotaru, care a transmis presei o scrisoare deschisă în care și-a exprimat punctul de vedere cu privire la ceea ce se întâmplă la Reșița, în mediul academic.
Potrivit Comisiei de etică, for care în mileniul trei încă mai aplică sancțiuni pentru libera exprimare, Ileana Rotaru trebuie penalizată. Asta, pentru că prin atitudinea ei „rebelă“, în speță că a avut curajul să spună ceea ce gândește, ar fi afectat imaginea universității. „În baza prevederilor art. 51 lit. a) din Codul de etică și deontologie profesională al Universității « Eftimie Murgu» din Reșița, aplică sancțiunea avertisment scris doamnei conf. univ. dr. Rotaru Ileana”, se arată în raport.
Decizia este revoltătoare, în opinia Ilenei Rotaru, mai ales din pricina reproșurilor pe care le-a primit. „Comisia a considerat, în acord cu autoarea sesizării (dna prof. univ. dr. ing. Doina Frunzăverde) că prin această acţiune am discreditat prestigiul şi imaginea universităţii, încălcând mai multe prevederi ale Codului de etică al UEM (responsabilitate, colegialitate şi loialitate). Mai mult decât atât, în cadrul ultimei audieri din comisie, dl. conf. univ. dr. Marius Miloş, preşedintele Senatului UEM, mi-a reproşat că fapta mea afectează intenţia elevilor de clasa a XII-a de liceu de a deveni potenţiali studenţi ai universităţii reşiţene şi că puteam să îmi exprim nemulţumirea prin poşta electronică internă a UEM. În acest context, Scrisoarea deschisă redactată şi asumată de către mine reprezintă o formă de protest (specia literară pamflet) faţă de conducerea Universităţii «Eftimie Murgu» din Reşiţa cu privire la situaţia critică excepţională în care se găseşte universitatea noastră în momentul de faţă“, a explicat conf. univ. dr. Ileana Rotaru.
Aceasta explică faptul că a încercat doar să sensibilizeze opinia publică, dar şi conducerea universităţii în ceea ce priveşte starea critică a învăţământului superior reşiţean sub toate aspectele (uman, financiar, didactic şi administrativ).
„Consider că nu am adus niciun prejudiciu colegilor mei din universitate sau Universităţii «Eftimie Murgu» şi nu am încălcat nicio valoare sau normă etică valabil universală sau vreuna din prevederile Codului de etică al universităţii, cu atât mai mult cele pentru care am fost sancţionată. În concluzie, îmi reafirm cu tărie cele expuse în Scrisoarea deschisă publicată în 14/15 octombrie 2015 şi susţin, acum în decembrie 2015, că libertatea de exprimare este un drept deplin câştigat cu efort, garantat de statul român, care ar trebui respectat şi în cadrul UEM. Lecţiile de civism şi de onoare le consider fundamentale atât pentru studenţii mei de acum, cât şi pentru cei ce vor veni. Indiferent de sancţiunea prezentă şi, posibil, următoarele, promovarea unui meniu de genul „Înghite şi taci” este un afront adus comunităţii academice, pe care eu o înţeleg ca un spaţiu de manifestare al dezbaterii şi al dialogului, al transparenţei decizionale şi al consultărilor colective”, a subliniat conferențiarul pentru www.expressdebanat.ro.
În concluzie, pentru că nu poate fi de acord cu decizia comisiei, Ileana Rotaru a luat decizia să o conteste. În plus, anumite aspecte din timpul audierii sale cu privire la decizia ieșită din comun de a se exprima liber ridică semne de întrebare. Și la acest capitol sunt necesare anumite clarificări.