Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980.
Organizația Mondială a Turismului a dorit ca prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej să atragă atenția opiniei publice asupra importanței de ordin social, cultural, politic și economic a turismului. Celebrarea unei Zile mondiale a turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului din septembrie 1979, de la Torremolinos, din Spania, pentru data de 27 septembrie, când se aniversează și adoptarea statutului OMT (1970).
La Reșița, Fundația Activity a ținut să marcheze această zi importantă printr-o masă rotundă despre turismul în Banatul Montan, discuțiile fiind coordonate de către prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, autorul Ghidului Turistic al Banatului Montan.
Discuția a subliniat importanța anului 2021 pentru turismul bănățean, an în care Timișoara va deveni capitală culturală europeană, subliniindu-se că Timișoara nu va putea absorbi toată energia turistică ce se va răsfrânge și asupra județului din vecinătate. „Dar nu putem aștepta momentul cu drumurile așa! Sper că decidenții să înțeleagă că nu putem face turism cu așa drumuri și compromiterea acestei oportunități importante cum este anul 2021 va aduce un real regres în dezvoltarea ulterioară a județului”, a spus profesorul Popovici.
La rândul său, Nadia Potoceanu, președintele Fundației Activity, a ținut să sublinieze faptul că anul 2018 a fost declarat An Internațional al Patrimoniului Industrial și că mai bine de un sfert din patrimoniul industrial al României se află pe raza județului Caraș-Severin.
S-a vorbit și de unitate, de nevoia de informare, subliniată chiar și de operatorii de turism prezenți, remarcându-se cu năduf lipsa oficialităților și a decidenților din domeniu la această masă rotundă.
A urmat apoi, așa cum era normal, o vizită la Monumentul Turismului din Rusca Montană, unicul din lume, pentru a marca așa cum se cuvine ziua de astăzi.