În inima naturii, din munții Dognecei, apa AUR’A își începe călătoria spre meleaguri despre care puțini au auzit, purtând cu ea noblețea și stelele Michelin, care o definesc. Apa premium, promovată de acum și de către degustătorii naționali și internaționali, la pachet cu frumusețile Banatului.
Aduce puritatea și răsfățul, extrase din aceste peisaje minunate ale Munților Dognecei, care în această perioadă a anului se transformă într-un mozaic de nuanțe calde, iar aerul devine proaspăt și curat. Este apa Aur’a, ce de ani buni ne poartă numele cu mândrie, în cele mai exclusiviste locuri de pe mapamond și care acum a fost „vizitată” și de către membrii FNDA (Federația Națională a Degustătorilor Autorizați) – Secția Ape Minerale.
De ce Aur’a, de ce Banat? Simplu, pentru că este lichidul divin care a devenit ținta degustătorilor profesioniști și care acum au venit să-i cunoască povestea și să o transmită mai departe. Este nevoie ca oamenii să fie educați și în materie de gusturi, în alegerea corectă a tipului de apă pe care îl consumă, în asociere cu anumite preparate.
„Suntem aici ca să vedem cum se îmbuteliază, unde sunt izvoarele, de unde vine produsul respectiv, pentru că datoria noastră, pe viitor, este de a transmite cunoștințele consumatorilor, în termenii unui aquasomelier. Noi va trebui să ducem această frumoasă poveste a apei, dar să nu fie numai poveste, să fie ceva natural. Mai mult decât vinul, apa este esența vieții, dar să nu abuzăm de apă. Într-un local ar trebui să avem un meniu de ape pe care noi să reușim să-l asociem cu anumite preparate, iar la final să ne ofere și plăcere, doar prin gust.
Marea parte dintre noi au dorit să vadă la fața locului ce se întâmplă, să treacă de la teorie la practică. Aquasomelirul are un scop educativ cultural. Ar fi extraordinar, exact ca la vinuri, să avem și un meniu de ape, în funcție de mineralele din ape. Nu avem așa ceva, din păcate. În Italia, spre exemplu, apele minerale sunt etichetate în jur de 300, acolo este o cultură a apei foarte dezvoltată, întrucât sunt foarte multe restaurante de unde poți alege. Cu vizita noastră, noi asta ne dorim, să putem duce mai departe tot ce am văzut aici, cultura apei, și și în România să se dezvolte această cultură”, au declarat participanții.
Vizita didactică a degustătorilor, la fabrica de apă Aur’a din Ocna de Fier, din județul Caraș-Severin, a fost prilejul perfect pentru ca Aur’a să-și spună povestea, pentru ca locul să fie descoperit și meritele oamenilor din spatele acestui regat să fie cunoscute și recunoscute. Horațiu Rada și Eleodor Coptil sunt cei doi prieteni, parteneri, care de mai bine de 25 de ani fac ca brandul Aur’a să fie un nume internațional.
Cei 18 degustători au fost prezenți în Caraș Severin în urma finalizării cursului postuniversitar al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, în colaborare cu Asociația Română de Balneologie. Aceștia au poposit meleagurile noastre tocmai pentru a vedea locul binecuvântat de către Dumnezeu, locul unde Sadoveanu spunea că „nu se întâmplă nimic”, și pentru a descoperi adevărata comoară a dacilor, zona unde au avut loc primele extracții ale aurului.
Experți apreciați și recunoscuți la nivel mondial au efectuat această vizită, ce a făcut parte din modulul de Aqua Sommelier, unde au învățat despre rolul apei în sănătatea umană și importanța acesteia, iar excursia a inclus și o degustare a apei Aur’a, o apă minerală din segmentul premium, recunoscută pentru puritatea sa și conținutul de minerale valoroase. La finalul vizitei didactice, degustările de ape au fost completate de asocierea lor cu preparate culinare, într-o experiență culturală menită să educe gustul consumatorilor români.