Avem cinematograf, ce facem cu el? Paradoxul cărășeanului (care se vrea) modern

Ne-am obișnuit să cerem. Pentru că ni se cuvine, pentru că ne dorim, pentru că vrem să fim în pas cu lumea modernă. Ce facem când primim? Ne pierdem interesul. O atitudine care uneori costă și pe care o regretăm prea târziu…

În momentul de față, cărășenii s-ar putea mândri că trăiesc în singurul județ din țară în care există trei cinematografe de stat funcționale. Ce fac, în schimb? Își bat joc… Într-o perioadă în care toată lumea făcea drumuri de zeci de kilometri până la Timișoara pentru un film 3D, cheltuind bani pe bilete, transport și tentațiile din mall, Facebook-ul a vuit de mesaje de genul: „Vrem cinematograf!” sau „La alții se poate, la noi nu”. Așa se face că, începând din anul 2015, s-a putut și la noi. Mai întâi la Reșița, apoi la Caransebeș și Oravița. Primăriile au arătat deschidere și fiecare dintre ele a bătut palma cu firma S.C. Marcom Fantastic S.R.L.

Avanpremiere, filme difuzate înainte de restul cinematografelor din țară, prețuri mult mai mici, oferte, aparatură de top, cinematografe reabilitate… Și totuși, care-i motivul pentru care sălile sunt mai mult goale decât pline?

Dar să vorbim aplicat: Express de Banat, în parteneriat cu cele trei cinematografe din Caraș-Severin, a decis să promoveze filmul. În fiecare săptămână, la fiecare difuzare de film, oricine putea câștiga un bilet pentru două persoane cu care să meargă la cinema GRATUIT. Efectul? S-a ajuns în stadiul în care la unele filme se prezentau doar câștigătorii Express de Banat. Nimeni altcineva!

Mulți nu înțeleg că difuzarea de filme presupune costuri pe care administrațiile locale și firma care aduce producțiile cele mai noi de pe piață trebuie să le acopere din vânzarea de bilete. Măcar 10 spectatori care plătesc bilet ar trebui să fie în sală la fiecare film pentru ca acesta să ruleze. Lucru care de multe ori nu se întâmplă. Cel puțin, nu la Oravița și, mai nou, la Caransebeș. Așa se face că Express de Banat a renunțat la concursul organizat la Oravița și Caransebeș din lipsă de spectatori. A mai rămas Reșița… Pentru cât timp…?

Cinematografele sunt goale, teatrele se chinuie să supraviețuiască, localurile se închid rând pe rând, viața de noapte a murit de mult… Ce fac cărășenii cu timpul lor liber? Unde merg? Care le sunt nemulțumirile? Și, cel mai important, ce alte pretenții costisitoare mai au, de a căror realizare să își bată joc?!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/