Avem cele două întrebări de la referendumul pe justiție!

Președinția României a anunțat astăzi, prin purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, întrebările la referendumul pe justiție din 26 mai 2019.

Întrebările la referendum vor fi: „1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?; 2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca OUG direct la CCR?”, a anunțat Administrația Prezidențială.

La aceste întrebări vor trebui să răspundă românii la referendumul organizat în 26 mai 2019, odată cu alegerile europarlamentare.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea referendumului, actualizată în vara anului trecut, pragul necesar pentru validarea referendumului este de minim 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

„ART. 5 (1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi. (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”, prevede legea.