A fost emis avizul de mediu pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Timișoara – Moravița. Va traversa 14 localități și va ajunge la granița cu Serbia.
Potrivit documentului aprobat de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, autostrada care va lega Timișoara de vama cu Serbia va trece prin Remetea Mare, Recaș, Bucovăț, Moșnița Nouă, Giroc, Sacoșu Turcesc, Pădureni, Liebling, Jebel, Voiteg, Birda, Deta, Denta și Moravița.
„Proiectul propus se suprapune parțial cu siturile Natura 2000 ROSCI0109 Lunca Timişului şi ROSPA0128 Lunca Timişului și se află în vecinătatea rezervației naturale RONPA0755 Arboretumul Bazoș. Realizarea proiectului nu va afecta integritatea rețelei Natura2000 și terenuri naturale cu valoare ecologică ridicată sau zone cu areale naturale ce pot reprezenta habitat pentru diverse specii”, arată Agenția pentru Protecția Mediului Timiș.
Lungimea autostrăzii A9 este de 73 de kilometri și proiectul include și construirea punctului de trecere a frontierei cu Republica Serbia.
Pe lângă construirea șoselei de mare viteză, proiectul prevede și lucrări de consolidare a terasamentelor, lucrări hidrotehnice, amplasare de panouri fonoabsorbante și subtraversări pentru animale și ridicarea de spații de servicii și a unui centru de întreţinere şi coordonare.
La ultima sa vizită în Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că va merge în Belgrad pentru a avea discuții cu omologii sârbi pentru a se asigura că autostrada se va continua de la Moravița pânăîn capitala țării vecine.