Autoritățile sunt în gardă din cauza ninsorii

În doar câteva ore, județul intră sub incidența codului de ninsoare, cu vânt puternic. Meteorologii anunță vijelii, astfel că locuitorii orașelor și comunelor cărășene sunt sfătuiți să rămână acasă și să plece la drum doar în cazurile de urgență.

Agenția Națională de Meteorologie și Hidrologie a emis o avertizare de tip Cod Galben pentru Caraș-Severin. „Aceasta intră în vigoare de la ora 10.00 și durează până duminică, 05 februarie la ora 20.00. Avertizarea anunță ninsori abundente și vânt cu o viteză de 50-60 de kilometri/oră, iar la munte acesta ar putea atinge chiar 90 de kilometri per oră”, a spus Anca Balint, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin.

Companie națională, în gardă
În acest interval, echipele Enel sunt pregătite să intervină, dacă este cazul. Numărul acestora a fost suplimentat, iar angajații lucrează în schimburi. „Pe lângă suplimentarea echipelor proprii, se va aduce la cunostința contractorilor necesitatea de intervenții în situații de urgentă. De asemenea, se execută lucrări numai pentru prevenirea avariilor sau intervențiilor accidentale, suspendându-se în această perioadă lucrările programate. În acelasi timp, se asigură necesarul de utilaje auto și grupuri electrogene funcționale. În cazul în care situația energetică va impune, se vor suplimenta turele de dispecerat și Call Center”, potrivit Biroului de Presă al Enel.

Polițiștii avertizează
Și polițiștii le explică șoferilor că în această perioadă trebuie să aibă grijă dacă pleacă la drum.  „În aceste condiţii de ninsoare, poliţiştii recomandă şoferilor să evite deplasările pe drumurile naţionale în perioada următoare, limitându-se la cazurile cu caracter de strictă urgenţă”, a spus Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin.

În cazul în care deplasarea este, totuși, imperios necesară, șoferii trebuie să îşi echipeze vehiculele adecvat cu cauciucuri de iarna, lanţuri și lopată. În plus, polițiștii cred că oamenii trebuie să aibă o rezervă de carburant, hrană şi apa în maşina, și să opreasca pe raza celei mai apropiate localităţi în cazul în care sunt surprinşi pe drum de fenomene meteorologice extreme. În cazul închiderii drumului, nu trebuie să forţeze intrarea pe sectoarele în cauză.