Lugojenii care vor să fenteze legile și restricțiile existente prin hotărârile de Consiliu Local trebuie să se gândească de două ori înainte de a le înfăptui. În multe cazuri, amenzile au crescut și de 10 ori.
Poliția Locală Lugoj este cea abilitată să aplice sancțiunile. În vizorul acestora se află, în primul rând, cei care aruncă deșeuri la periferia urbei sau pe domeniul public. Aceștia pot fi sancționați și cu 40.000 de lei. „Până în decembrie anul trecut am fost abilitați să dăm amenzi doar pe o hotărâre de Consiliul Local din anul 2000, iar acestea erau derizorii. Cam 500 de lei, cu plată la jumătate în termen de 15 zile. Acum suntem împuterniciți să dăm amenzi pentru abandonarea de deșeuri pe Legea 211. Pentru persoane fizice, ea prevede amenzi cuprinse între 3.000 de lei și 6.000 de lei. Pentru persoanele juridice acestea sunt între 20.000 și 40.000. În plus, față de aceste amenzi, cel prins că aruncă gunoaiele va primi și o sancțiune complementară. Va trebui să ridice deșeurile aruncate și să curețe terenurile. Dacă nu face acest lucru o va face Primăria pe costurile ei, urmând ca acestuia să i se impute costurile”, a declarat Florin Dumitru, șeful Poliției Locale Lugoj.
Aceasta a fost abilitată să dea amenzi și pe Legea 101, cea a deșeurilor reciclabile. Polițiștii vor face acțiuni împreună cu cei de la Retim, pentru verificarea colectării separate a deșeurilor casnice. Dacă utilizatorii nu vor colecta deșeurile așa cum scrie în contractul cu Retim vor primi amendă de la 100 lei la 300 lei. Până acum, cei de la Retim nu puteau să aplice sancțiuni. Cu cei de la Retim se vor face controale și pentru respectarea obligativității încheierii contractelor, la persoanele juridice fiind descoperite foarte multe cazuri. Acestora li s-a pus în vedere intrarea în legalitate.
Apel la cetățeni!
Problemele create de pandemie fac ca în prezent doar un efectiv al Poliției Locale să urmărească „activitatea” celor care aruncă deșeuri peste tot, pentru că ceilalți agenți se află în subordinea Poliției Naționale. „Când situația va reveni la normal ordinea publică va face ordine publică și nu va mai face pază. E vorba de circa 20 de agenți, jumătate din efectivul actual, care vor fi văzuți mult mai mult pe străzi și în zonele limitrofe. Lumea va vedea altceva față de ce a văzut până acum. Încercăm să prindem pe toți cei care aruncă deșeuri. Ne ajută și sistemul de supraveghere video instalat la ieșirile din oraș. Mașinile cu gunoi pot fi văzute de dispeceri, pentru ca apoi aceștia să informeze echipajele din teren.
O mare componentă în această activitate o reprezintă și sesizările cetățenilor. Aceștia ne pot anunța la numerele de telefon 0256/353324 sau 0800801000, care este gratuit. Telefoanele sunt disponibile 24 de ore din 24 de ore. E suficient ca omul să dea un telefon să ne anunțe. Nu va fi chemat la Poliția Locală pentru a mai da vreo declarație sau a fi prezent ca martor, cum se procedează în alte locuri. În ultimii ani, am ajuns să primim și 1.000 de telefoane pe an de la oameni, față de 10 – 20 cât primeam în urmă cu 9 ani”, a spus Florin Dumitru.
10.000 lei pentru parcările interzise
În vizorul polițiștilor locali se află și cei care parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Și aici, amenzile au crescut foarte mult astfel că în momentul de față, cele care se aplică sunt între 2.000 lei la 10.000 lei. Numai în ultimele zile au fost date peste 20 de astfel de sancțiuni. „Fapta lor este de o gravitate mai mare față de alte opriri ilegale, pentru că privează de un ajutor persoanele cu probleme, care și-așa sunt neajutorate de soartă. O altă problemă pe care încercăm să o rezolvăm este aceea de a stopa abandonarea a tot felul de lucruri pe domeniul public, de la lemne la nisip sau autovehicule. Pentru acestea, în vară vom achiziționa o autoutilitară care ne va ajuta să ridicăm mașinile de pe domeniul public. Pentru a și le recupera proprietarii vor trebui să plătească o taxă, care la rându-i va fi foarte mare. Aici intră și cele expuse ilegal pentru vânzare pe străzile orașului”, a conchis șeful Poliției Locale Lugoj. Pe parcursul acestui an se dorește și modificarea celor două Hotărâri de Consiliu Local, nr. 46 și 49, în baza cărora polițiștii aplică cele mai multe sancțiuni. Amenzile vor fi actualizate la nivelul anului 2021. Hotărârile au fost date la sfârșitul anilor`90.