Au bătut palma pentru a atrage peste 6 milioane de euro

După o perioadă administrativă „moartă” sub conducerea lui Iancu Simion Simi și fără un leu atras din proiecte europene, în Valea Bistrei situația începe să se schimbe.

Din sediu pentru petreceri, Primăria din Oțelu Roșu s-a transformat într-o clădire administrativă în care se discută lucruri serioase pentru viitorul orașului. Nici bine nu a început anul, că oficialii locali au și primit vizita unei delegații din Serbia, de la Biserica Albă. Reprezentanții de peste granițele țării au venit cu o propunere de concretizare a trei proiecte europene deosebit de valoroase pentru locuitorii din Valea Bistrei, dar și pentru cei din localitatea pe care o conduc. Delegația lor a fost condusă de președintele Consiliului Local din Biserica Albă, Nenad Zivanovic. Trebuie menționat că în Serbia funcția pe care acesta o deține este mai importantă decât cea a primarului din România, întrucât una dintre atribuțiile sale este cea de ordonator de credite. Acesta a explicat de ce prima sa oprire a fost tocmai la Oțelu Roșu.

Este foarte important de meníonat faptul că ne-am oprit aici pentru că într-un timp foarte scurt am găsit deschidere din partea administrației și am putut să venim să discutăm proiectele transfrontaliere din cadrul IPA, la care Serbia are acces datorită etapei de preaderare la Uniunea Europeană. Imediat după discuțiile de aici, o nouă întâlnire are loc în orașul nostru, pe data de 15 ianuarie”, a declarat președintele Consiliului Local din Biserica Albă.

Milioane de euro în Valea Bistrei

De fapt, propunerea sârbilor a fost de construire a unei piste pentru Formula 1, chiar la granița dintre cele două țări, de creare a unor trasee pentru biciclete și de ridicare a unor baze sportive pentru persoanele cu dizabilități. Asta ar însemna că ambele localități ar avea de câștigat de pe urma proiectelor, iar Oțelu Roșu ar fi beneficiarul principal al acestora, potrivit solicitărilor UE. Cele trei proiecte ar însemna nici mai mult, nici mai puțin de 6,5 milioane de euro.

Edilul-șef Luca Mălăiescu a identificat imediat zonele în care astfel de proiecte ar putea fi implementate, mai ales că de pe urma bazei sportive ar avea de câștigat toți locuitorii orașului, și nu doar cei cu handicap.

„Iată că, la început de an 2014, am reușit să mai facem un pas, un pas deosebit de important după cum ați putut vedea. Orașul Oțelu Roșu ar fi interesat de concretizarea unui proiect pe fonduri europene transfrontalier în care locuitorii să beneficieze de bazin de înot și de dezvoltarea zonei de agrement Gura Jgheabului. Sigur, încă mai este mult de lucru și următorul pas va fi făcut în data de 15 ianuarie, atunci când ne vom deplasa noi în Serbia la dânșii acasă și unde sper că vom face încă un pas important, reușind să ne apropiem  de concretizarea și finalizarea acestei dorințe de a avea proiecte comune”, a declarat primarul Luca Mălăiescu.

De altfel, scopul principal al ambelor părți este dezvoltarea turismului pe plan local, dar și revigorarea socio-economică a orașelor implicate.

Prima întâlnire, care a avut loc la Oțelu Roșu, s-a derulat în prezența prefectului de Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu. Acesta le-a urmat bun venit partenerilor de peste granițele țării și a apreciat efortul lor de a stabili contacte cu comunitățile locale din Caraș-Severin. ,,Mă bucur că sunteți prezenți aici și pentru că aveți o bună colaborare la nivel local, mai ales că și la nivelul Instituției Prefectului există relații foarte bune cu instituțiile de peste granițele țării”, a declarat prefectul județului Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/