Muzeul Național al Banatului împreună cu Consiliul Județean Timiș organizează a IV-a ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade. În perioada 22 – 24 iulie, în parcul Castelului Huniade din centrul Timișoarei spectatori de toate vârstele sunt invitați la ineditul eveniment, care va reînvia timp de câteva zile, atmosfera Evului Mediu.
Festivalul Medieval al Castelului Huniade se transformă încet, încet într-o tradiție a Timișoarei, dar și a județului. A fost creat pe de o parte din dorința de celebrare a istoriei, dar și din ideea de a ne transpune, pentru câteva zile, într-o lume fascinantă a poveștilor cu domnițe, cavaleri ori meșteșugari iscusiți, un timp al onoarei și frumosului, îmbinat cu tradiții, muzică, dans și bucate alese.
Spectacolele artistice aduse pe scena festivalului vor avea următorul program:
Vineri, 22 iulie: Călătoria în timp
În cea dintâi seară a festivalului, publicul își va putea imagina castelul așa cum era în trecut, cu ziduri mândre, apărate de ape, în zăngănit de arme și sunet dulce, de cântec la curte, alături de: Compania Dragonului (Transilvania), Vulturii din Țara Călatei (Cluj), Teutonii Transilvaniei (Mediaș), Deus Vult – Compania Grifonului de Aur (Oradea), Straja Cetății Mediaș, Compania Ursului Brun (București), Șoiman Art (Sibiu), Nokors (București), Eyalet-ul de Timișoara, Asociația Losonczy István (Timișoara), Hrafnabroethr (Timișoara), Teokratos (Slovacia), Cancelaria Voievodului Transilvaniei (Cluj), Cimpoierii din Transilvania, Truverii (București), Peregrinii (Timișoara), Amor Flammis (Timișoara) și Deep6 Project (Timișoara).
20.00 – Parada participanților: cavaleri în armură pe armăsari dichisiți cu podoabe și țesături scumpe; războinici nomazi din stepele Răsăritului, arcași și lancieri destoinici, pe cai mărunți și iuți; mercenari pedeștri, cu halebarde și tunuri de mână, tocmiți de Ioan de Hunedoara din întreaga Europă Centrală; trimiși ai Scaunului Papal; notarul voievodului Transilvaniei, împreună cu suita sa; războinici aleși, din diferite perioade ale Evului Mediu, de la varegii secolului al X-lea, până la soldații grei timurizi, vitejii maghiari ai Cetăților de Margine sau ostașii otomani.
21.00 – Cimpoierii din Transilvania – Minnesangeri la Castelul Huniade. Sosiți de la Castelul Corvinilor, invitați de însuși Ioan de Hunedoara, Cimpoierii vor încânta nobilimea și norodul cu melodii dintre cele mai vechi, în felurite limbi de pe întinsul pământului.
22.00 – Spectacol pirotehnic Deep6 Project – „A Coin for the Silver Wolf”. Povestea este a unui mercenar, un om ce nu pune preț decât pe aur și argint. Acest om fără scrupule ajunge să fie singura speranță a unui sat atacat de himere, creaturi ce nu pot fi înfrânte decât de săbiile de argint ale acestui străin.
Sâmbătă, 23 iulie: Marele Turnir al Castelului Huniade
Este ziua în care întrecerile și serbările sunt în centrul atenției! Cântecele și voia bună se vor împleti cu sunetul armelor, urmând ca întreaga seară să se încheie cu un bal mascat medieval și povești misterioase din negura timpului.
SCENA
13.00 – Fiare din Beci – Legende și oțel – prezentare interactivă de săbii și spade istorice originale
14.00 – Startul întrecerilor pentru public. Concurs de ținute cu temă medievală, Treasure Hunt
15.00 – Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea I: Asediul din 1551
20.00 – Dreptatea lumească: Judecata pentru furt și pedepsirea hoților de cai.
DESCHIDEREA BALULUI MASCAT
20.30 – TRUVERII – „PEREGRINATIO” – o călătorie muzicală de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, în care publicul călător are ocazia să se întâlnească cu ritmuri din Transilvania, cu cântece închinate Sfintei Marii din secolul XIII din culegerea „Cantigas di Santa Maria” de Alfonso al X-lea sau „Libre Vermell de Montserrat”, muzica trubadurilor care animau curțile medievale, dar și tavernele vremii, cu dansuri precum tarantella si pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, povești de dragoste occitane, bretone și legende scandinave.
21.20 – Dreptatea bisericească: Un rug pentru un eretic.
21.30 – PEREGRINII – BALUL CASTELANILOR. O călătorie muzicală de-a lungul veacurilor apuse, un spectacol inspirat din vechile legende și codexuri medievale. Peregrinii aduc cu ei sunetul tavernelor, dar și al sălilor de petrecere ale vechilor palate.
22.25 – Anunțarea câștigătorilor concursurilor de ținute cu temă istorică și Treasure Hunt
22.30 – AMOR FLAMMIS – NOCTIS CARMINA. Un spectacol de teatru pirotehnic inspirat de legendele și superstițiile medievale despre demoni și vrăjitoare, o poveste venită din vremurile în care oamenii credeau în puterile întunericului. O saga luminată de jerbe de foc și însoțită de muzica vechilor barzi.
ARENELE DE TURNIR
14.00 – Întrecerea Oștenilor – Lupte pe puncte (Tap Fight) – dueluri și confruntări pe echipe
16.00 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea I: Deschiderea Turnirului și Probele de îndemânare (Culesul inelelor, Tăierea capetelor, Proba Turcului)
16.40 – Întrecerea Oștenilor – Proba de spadă și scut full contact (HMB Sword & Shield)
17.20 – Jocuri Nomade – Vulturii din Țara Călatei – Întreceri de cavalerie ușoară
18.00 – Întrecerea Oștenilor – Buhurt (ciocnire full contact între echipe de luptători în armură)
19.00 – Hastiludium – Tunirul Cavalerior – Partea a II-a: Turnirul cu Lancea
19.30 – Bătălia menestrelilor și jonglerilor
19.40 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea a III-a: Nachturnier și răsplătirea învingătorului
PIAȚA CASTELULUI
14.30 – Moment acustic Cimpoierii din Transilvania
16.00 – jonglerii, cu Deep6 Project
16.40 – Truverii – cântece și farse
18.00 – animații acustice și jonglerie, cu Peregrinii și Amor Flammis
Pe parcursul întregii zile, târgul medieval și standurile cu mâncare și băuturi vor fi deschise publicului. Vizitatorii vor putea, de asemenea, să se distreze, încercându-și puterile și dibăcia la diverse jocuri medievale de bâlci: aruncarea inelelor la țintă, aruncarea bușteanului, sau trasul funiei.
„ORDA” – SATUL NOMAD
11.30 – Küreș – întreceri de lupte tătărești
14.00 – Concurs de tir cu arcul istoric , cu Nokors
16.00 – Eyalet-ul de Timișoara – atelier de Matrak (sport de luptă otoman)
17.45 – Vulturii din Țara Călatei – Kök Boru – joc de echipe, călare, din Asia Centrală
Pe parcursul zilei, în satul nomad, publicul va putea participa la ateliere de tir cu arcul recurbat, pictura și caligrafie, jocuri specifice culturii stepelor eurasiatice.
Duminică, 24 iulie: Lumea războiului medieval
Cea de-a treia zi a Festivalului este dedicată lumii confruntărilor militare ale Evului Mediu, din zona Bazinului Carpatic. De la ciocnirile cruciaților cu șarjele iuți ale arcașilor călare, la cumplitele baraje de artilerie din carele de război ale Evului Mediu Târziu, vă invităm să urmăriți pe viu pagini ale istoriei noastre, încheind călătoria cu momentul cuceririi Timișoarei de către Imperiul Otoman și, convențional, sfârșitul Epocii Medievale.
SCENA
12.45 – Teutonii Transilvaniei și Vulturii din Țara Călatei – Cumani și Cavaleri Teutoni: O trecere prin istoria începutului secolului al XIII-lea
13.30 – Wagenburg: Noul tip de război din secolul al XV-lea (Toate grupurile de reconstituire a Evului Mediu Târziu) – BĂTĂLIE
14.30 – Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea II : Asediul din 1552
15.00 – Salutul grupurilor participante și încheierea Festivalului
PIAȚA CASTELULUI
12.30 – Peregrinii și Cimpoierii din Transilvania – animație cu cântece și jonglerii
14.00 – Truverii – Atelier de dansuri medievale
„ORDA” – SATUL NOMAD
12.00 – Nokors – Atelier de tir cu arcul istoric
13.00 – Hrafnabroethr – Supraviețuirea în sălbăticiile Evului Mediu Timpuriu: atelier interactiv de bushcraft viking și tehnici de supraviețuire în călătorie
13.30 – Eyalet-ul de Timișoara – Viața de curte la margine de imperiu: prezentarea a diverse momente cotidiene din viața de la curtea Pașei de Timișoara.