Atletul Marius Cocioran – cetățean de onoare al Reșiței. „Am fost și voi fi mereu legat de oraș și de oamenii locului”

publicitate in ziar Casa Auto Timisoara

Aleșii reșițeni au aprobat conferirea titlului de cetățean de onoare atletului care a reprezentat Reșița și România la trei ediții ale Jocurilor Olimpice de vară din 2012 ( Londra), 2016 (Rio de Janeiro) și 2021 (Tokyo), și care, de-a lungul carierei sale de sportiv, a doborât mai multe recorduri naționale.   

Inițiativa aparține primarului Ioan Popa, care a explicat în cadrul ședinței ordinare de marți că această distincție ar fi trebuit acordată mult mai devreme, Marius Cocioran fiind unul dintre sportivii care a decis să nu părăsească Reșița și să reprezinte cu succes municipiul la competițiile naționale și internaționale de atletism.

„Am acordat acest titlu de cetățean de onoare, zic eu, poate și puțin târziu, adică îl merita mult mai devreme. Este o persoană care ne-a reprezentat la competiții de nivel mondial, olimpiade, și merita acest lucru. Mulțumesc colegilor mei care au fost de acord cu acordarea acestui titlu. La începutul anului viitor, cel mai probabil, îi vom acorda distincția într-un mediu festiv.”, a spus Ioan Popa.

Atletul Marius Cocioran s-a născut la Reșița pe 10 iulie 1983, în anul 2008 a absolvit Facultatea de Inginerie Economică din cadrul Universității „Eftimie Murgu”. Fiind specializat în probele de marș și legitimat la Clubul Sportiv Municipal și Clubul Sportiv Universitatea Reșița, Marius Cocioran a absolvit în 2011 Școala Națională de Antrenori, iar în anul 2012 și Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Eftimie Murgu”. Trei ani mai târziu, reșițeanul obține și un masterat în Educație Fizică, la Universitatea de Vest din Timișoara.

untitled design set 970x90 px

Prima medalie câștigată la campionatele naționale – argint la 10 km marș juniori 2 a fost obținută în 2000. Titlul de campion național a fost câștigat în 2002 – la 10 km marș juniori 1. De-a lungul carierei,  sportivul a câștigat peste 100 de medalii, deținând trei recorduri naționale până în prezent, la 35 și 50 de km marș. A bătut de cinci ori recordul național, de patru ori în proba de 50 de km marș și o dată în proba de 35 de km.

Primul record național a fost în anul 2012 la Campionatul Mondial de marș pe echipe de la Saransk – Rusia, cel care i-a adus și prima calificare la Jocurile Olimpice – Londra 2012. În 2021, Marius Cocioran a doborât din nou recordul național la campionatul European de marș pe echipe de la Podebrady – Cehia, care i-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde s-a clasat pe locul 24. Ultimul record național a fost în ianuarie 2022, în Spania, la 35 de km marș. Obiectivul sportivului nu se oprește însă aici, Marius Cocioran dorindu-și să participe, peste doi ani, și la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Sunt onorat că autoritățile locale s-au gândit să-mi acorde acest titlu. Am fost întotdeauna mândru de originile mele, de oamenii acestui oraș pe care i-am reprezentat la toate competițiile la care am participat. Sunt legat de Reșița și de întreaga comunitate de aici, nu doar pentru că m-am născut aici, ci și pentru că aici am întâlnit oameni minunați, prieteni adevărați, care au crezut și m-au sprijinit mereu. Am fost și voi fi întotdeauna un om de-al locului și nu m-am gândit nicio clipă să plec din oraș.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, atletul Marius Cocioran.

banner td untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/