Asociația Nevo Parudimos, în parteneriat cu European Roma Grassroots Organization (ERGO), a organizat astăzi, la București, dezbaterea asupra „Raportului Național Asupra Discursului Online Antigipsist – De la simple «glume» la un discurs toxic rasist”, realizat în cadrul proiectului PECAO.
Proiectul de față- Peer Education to Counter Antigypsyist Hate Speech Online – este implementat de ERGO Network, în parteneriat cu membrii săi din zece țări europene (România, Bulgaria, Cehia, Spania, Ungaria, Franța, Italia, Ucraina și Macedonia) în perioada martie 2020 – martie 2022, având un buget de 1,2 milioane de euro și fiind finanțat de European Union Program for Rights, Equality and Citizenship 2014-2020 și Google.Org Impact Challenge on Safety. Scopul PECAO este de a dezvolta și implementa instrumente de monitorizare a discursului instigator la ură în mediul online, prin activități de formare a tinerilor și de conștientizare a impactului negativ al acestei forme de manifestare agresivă online.
Asociația Nevo Parudimos a fost responsabilă de coordonarea componentei de cercetare în cadrul PECAO, atât la nivel național, cât și la nivel european, elaborând astfel un raport evaluativ la nivelul UE care să fundamenteze politica Google. Org în vederea combaterii manifestărilor de agresiune online.
Această componentă a fost coordonată de către Ileana Rotaru, conferențiar universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, și a presupus elaborarea metodologiei specifice de monitorizare și raportare a cazurilor de rasism online față de minoritatea romă, analiza comparativă pentru cele 10 state implicate în consorțiu prin identificarea unui număr de cel puțin 150 de cazuri/țară de discursuri instigatoare la ură față de romi și raportarea a cel puțin 10 dintre acestea din partea fiecărui partener implicat către autorități și companiile furnizoare ale platformelor online. Potrivit raportului național lansat astăzi, în România au fost identificate 388 de cazuri de discursuri instigatoare la ură față de romi în mediul online.
„Realizarea acestui raport, pe lângă validarea unui instrument de monitorizare și măsurare a violenței online cu referiri rasiste, oferă și o imagine clară a multiplelor fațete pe care ura și discriminarea propagate în mediul online le îmbracă, iar implicarea unei companii private de amploarea Google alături de Uniunea Europeană dovedește conștientizarea acestui flagel și necesitatea identificării celor mai potrivite și echilibrate măsuri și politici de contracarare și de prevenire”, explică reprezentanții Asociației Nevo Parudimos.
În cadrul întâlnirii organizate astăzi, pe lângă prezentarea raportului, s-au pus în discuție și abordarea și implicarea organizațiilor nonguvernamentale în combaterea discursului instigator la ură, precum și implicarea instituțiilor statului în eradicarea fenomenului antirom.
Raportul național poate fi consultat aici: https://nevoparudimos.ro/wp-content/uploads/2022/02/raport-romana.pdf