Atenție la COVID! Crește numărul îmbolnăvirilor în Europa! În România s-a dublat în ultima săptămână

coronavirus covid 19 among crowd of people. social distancing

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că se așteaptă la niveluri ridicate de cazuri de COVID-19 în această vară în Europa și face apel la monitorizarea atentă a virusului.

S-a constata că, recent, aproape s-a triplat în ultima lună numărul infectărilor zilnice. Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa, a recomandat statelor membre să-şi mărească nivelul de vaccinare. Cercetătorii spun însă că nu este suficientă doar imunizarea și recomandă o metodă pe cât de eficientă, pe atât de simplă.

Una din cele mai bune metode de combatere a răspândirii noului coronavirus este menținerea igienei, aerisirea încăperilor, limitarea interacțiunilor și evitarea zonelor aglomerate. SARS-CoV-2 este răspândit în principal prin aer, mai precis prin aerosoli. Norii de particule circulă atunci când oamenii respiră și cu atât mai mult când vorbesc, strigă sau cântă. Într-o încăpere închisă și slab ventilată, acești aerosoli pot rămâne în aer mult timp, se pot acumula, se pot deplasa în spațiu și pot crește foarte mult riscul de infecție. De aceea îmbunătățirea calității aerului din interior este o cale de oprire a răspândirii infectărilor. Și cercetătorii de la Universitatea din Bristol au aceeași opinie, după 18 studii observaționale în mai multe țări.

Aerisind cel puțin 10 minute în fiecare oră, aerosolii se risipesc asemenea fumului, spun ei. Ultimele date ale Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile arată că recent a crescut cu 27% numărul infectărilor pe continent, iar la vârste mai înaintate a crescut și rata îmbolnăvirilor cu forme mai grave.

Referiri la numărul de îmbolnăviri aflate în creștere a făcut și cotidianul german Bild aici.

Procentul de persoane testate pozitiv la coronavirus a crescut în ultima perioadă și în Regatul Unit, reiese din date guvernamentale, transmise aici.

În România, numărul infectărilor s-a dublat în ultima săptămână, apropiindu-se de 10.000 de cazuri noi.