Ateliere și activități culturale organizate pentru copii la Muzeul de Artă din Timișoara

afis fanzine
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Muzeul Național de Artă Timișoara organizează pe parcursul a trei zile, între 2 și 4 iunie, o serie de ateliere dedicate copiilor de diferite vârste, menite să îi atragă pe micuți înspre artă și cultură. Activitățile educaționale și culturale propuse sunt cuprinse în cadrul proiectelor „MNArTeach. Carte de colorat pentru copii” și „MNArTeach. Publicație pentru adolescenți“.

Inițiativa cultural-educativă „MNArTeach” reprezintă una dintre modalitățile prin care muzeul vrea să îi formeze pe copii și tineri ca viitor public pasionat de artă și cultură. În paralel, muzeul vrea și să își promoveze expozițiile permanente și temporare, dar și exponatele din colecții într-un mod prietenos, accesibil și interactiv.

„MNArTeach. Carte de colorat pentru copii” este o activitate dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 5-12 ani și constă în realizarea unei cărți de colorat cu imagini reprezentative din colecțiile muzeului. Micuții vor trasa conturul lucrărilor cu ajutorul unui suport iluminat cu leduri pe care vor fi plasate imaginile sub o hârtie de calc.

afis carte de colorat

„Lucrările pe care copiii le vor transforma în modele pentru colorat provin din expozițiile de artă românească modernă, artă bănățeană, artă decorativă și artă europeană veche. Participanții vor fi, de asemenea, implicați direct în activități practice sau concursuri bazate pe conținutul cărții. Cu această ocazie, elevii se vor bucura și de posibilitatea explorării proiectului Micro-Folie, muzeul digital mobil care reunește lucrări de la numeroase instituții culturale din jurul lumii și le face accesibile copiilor prin activități ludice și conținut ușor de înțeles. Astfel, participanții au posibilitatea, datorită infrastructurii tehnologice, de a cunoaște, admira opere de artă, de a accesa informații despre lucrări, de a crea conexiuni între arte.”, au transmis reprezentanții Muzeului de Artă din Timișoara.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Proiectul „MNArTeach. Fanzine. Publicație pentru adolescenți” este dedicat tinerilor între 13 și 18 ani și este creat în directă legătură cu expozițiile permanente și temporare ale muzeului. Prin această inițiativă, muzeul își propune să aducă expozițiile în atenția publicului tânăr prin implicarea lui directă în crearea unei publicații de tip fanzin, pornind de la expoziția „Celebrities of the Floating World“. Vor fi aplicate tehnici specifice desenului de tip manga și benzi desenate, precum și tehnica legătoriei de carte de tip japonez.

Expoziția „Celebrities of the Floating World“, găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara în perioada ianuarie–iulie 2022, prezintă cei mai importanți artiști ai stampelor japoneze din perioada Edo (1603-1868) cum ar fi Hokusai, Utamaro, Harunobu și Eisen, reprezentând o sursă de inspirație unică și fascinantă. Manga își are rădăcinile în stampele japoneze „ukiyo-e“; printre primele volume manga au fost publicate de Katsushika Hokusai, unul dintre cei mai cunoscuți artiști japonezi, iar termenul făcea inițial referire la schițe sau ilustrații simple.

Atelierele culturale se vor desfășura pe parcursul celor trei zile, între orele 9.00-13.00, în incinta Muzeului Național de Artă Timișoara și sunt realizate în parteneriat cu Liceul de Arte Plastice Timișoara, Liceul Teoretic „David Voniga” Giroc și Liceul Teoretic Jean Louis Calderon.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/