Administrația lugojeană forțează asocierea cu operatorul regional Aquatim pentru preluarea rețelelor de apă canal, după ce contractul cu actualul operator va expira la finalul lunii.
Contractul cu operatul local Meridian 22 încetează la sfârșitul lunii iulie, iar administrația lugojeană este în discuție cu Aquatim, cu toate că acordul între Primăria Lugoj și Meridian 22 mai poate fi prelungit pentru încă 90 de zile.
„Cu toții știm foarte bine că activitatea de apă-canal este reglementată astăzi astfel încât poate funcționa doar în asociere cu mai multe unități administrative teritoriale. Nu este eficientă situația în care fiecare unitate administrativ teritorială are firma lui de apă-canal. Nici nu se primesc finanțări de la Comunitatea Europeană, decât pentru operatori regionali, pentru activitate concentrată la un nivel teritorial mai mare cu cel puțin un milion de abonați. Lugojul a evitat tot timpul să intre în aria apă-canal, să treacă la operatorul regional, pentru că în anumite vremuri Meridianul era o vacă de muls foarte bună, unde erau angajați tot felul de indivizi care nu făceau nimic, neamuri, cunoștințe, pile, relații, contracte date discreționar. Noi știm că viitorul este cert, adică vom ajunge să fim sub operator regional mai devreme sau mai târziu. Noi discutăm de un an cu Aquatim foarte concret despre asta. Toate investițiile pe care le facem și le-am făcut în ultimul an sunt realizate cu consultarea dânșilor, după standardele lor. Am intrat din nou în aria din nou în aria apă-canal, suntem membri cu drepturi depline. Nu s-a luat o decizie fermă că se va intra și când se va intra. Știm că aceasta este singura cale să funcționăm bine”, a declarat Claudiu Buciu, primarul ales al Lugojului.
Autoritățile locale încearcă să prelungească mai mult de cele trei luni posibile convenția dintre administrația lugojeană și Meridian 22 și va urma o discuție cu Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice pentru a se vedea modalitatea legală de a face contractul mai lung, însă atunci nu se mai poate atrage fonduri europene, doar guvernamentale. Operatorul regional ar putea obține sume foarte mari de bani pentru a reface aproape întreaga infrastructură.
„Nu ne putem permite să ratăm șansa aceasta. Discuțiile cu Aquatim sunt foarte evoluate. Sunt foarte implicați și serioși. Facem schimburi de date, le dăm toate informațiile de care au nevoie. Repet, încă nu s-a luat o decizie fermă de preluare și nu există un calendar deocamdată. Trebuie să găsim momentul oportun atât pentru Lugoj, cât și pentru Aquatiam. Momentul prielnic ar fi fost acum 10 ani, dar politic nu s-a dorit. Operatorul Aquatim a demonstrat consecvență, profesionalism și are succes. Este cert că viitorul va fi unul mai bun pentru infrastructura apă-canal sub umbrela dânșilor”, a concluzionat Claudiu Buciu.
În Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiş, pas obligatoriu în procesul de preluare a serviciilor de furnizare a apei și canalizare de către operatorul județean Aquatim, Consiliul Local Lugoj și-a desemnat deja un reprezentant.