Asiaticii forţează, din nou, graniţele din vestul Europei

Douăzeci și trei de cetățeni din Irak, Iran, Siria și Afganistan, călăuziți de un cetățean român, au intrat în vizorul polițiștilor de frontieră Moravița după ce au încercat să ajungă ilegal într-un stat din vestul Europei.

Planul de acasă al arădeanului, în vârstă de 21 de ani, călăuza celor peste douăzeci de migranți, nu a avut sustenabilitate în fața organelor competente din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Moravița care, joi, 19 decembrie, au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale în zona de competență.

Oprit pentru un control de rutină, în localitatea Ferendia, polițiștii au descoperit, în interiorul autoutilitarei tânărului român, un număr de 23 de persoane care nu vorbeau limba română şi nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, fapt pentru care cetăţenii străini şi şoferul au fost conduşi la sediul instituţiei pentru cercetări.

În urma verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că cei 23 de pasageri sunt cetățeni din Irak, Iran, Siria şi Afganistan, paisprezece dintre aceştia fiind bărbaţi, cinci femei şi patru minori, adulţii având vârste cuprinse între 18 şi 52 de ani, iar minorii între 15 şi 18 ani. Totodată, cetăţenii străini au declarat faptul că au trecut ilegal frontiera din Serbia, pe jos, fiind apoi preluaţi de cetăţeanul român din apropierea frontierei de stat şi intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei, cu ajutorul acestuia.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat cu privire la cei 23 de cetăţeni străini, în timp ce, tânărul arădean este cercetat pentru infracţiunea de trafic de migranţi, cercetările fiind derulate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.