Artistul plastic Attila Bajko își prezintă „Povestea orientală”. Expoziție inedită la Timișoara

317264994 2234711173375406 898214719752721314 n

Timișorenii sunt invitați să descopere expoziția de pictură „Poveste orientală” a artistului plastic Attila Bajko, cu lucrări care au stat la baza ilustrațiilor cărții de poezie pentru copii „Marea aventură a micii albine Mitsu” semnată Mircea Dragu. Vernisajul va avea loc în 15 decembrie, la ora 18.30, la Galeria Pygmalion de pe str. Episcop Augustin Pacha nr. 8.

Cuvântul de deschidere al evenimentului îi aparține autorului cărții de poezie pentru copii, psihologul Mircea Dragu.

„Marea aventură a micii albine Mitsu”, apărută la editura Humanitas Junior este, după cum spune autorul, o poveste construită precum un stup de albine, o poveste despre prietenie și despre cum membrii unei comunități se ajută reciproc atunci când la orizont apare un pericol.

CITEȘTE ȘI: Mircea Dragu și-a lansat prima carte pentru juniori: „Prietenia adevărată e frumoasă când crește pe valori comune”

„Eu cred că oricâte povești cu albine s-ar scrie, tot nu sunt destule. De aceea, când apare o poveste ca Marea aventură a micii albine Mitsu, cu albine, viespi mandarine, lupte între rău și bine, eroi (un roi!) și cultură niponă (o tonă!), și mai e scrisă și în rime, o citesc pe nerăsuflate.”, dezvăluie Carmen Tiderle, autoarea volumului Fabrica de lipici.

317109556 719062495808112 9028123323502216965 n

Imaginile care însoțesc povestea lui Mitsu sunt realizate de Bajko Attila. Ilustratorul a explicat cum a decurs procesul creației personajelor.

„(…) Am mers pe pigmenți naturali, am lucrat cu pensula, cu acul am zgâriat detalii, dar cea mai mare problemă nu a fost suportul – pe ce să lucrez -, ci cum să arate albina asta: să fie cu față de copil, cu față de albină, sunt sute de povești cu albine… așa că am mers pe o combinație mai curajoasă unde albina are o față între animal și om, dar în același timp are blană pe ea. Am încercat să dau o tentă dulceagă, dar și mai dârză. I-am dat și un tovarăș să nu meargă singură pentru că se zice că și se plânge rău singur, și se călătorește mai bine în pereche. (…) Poate am lucrat o lună în loc de o săptămână, dar mie mi-a făcut plăcere, m-am închis în casa veche să nu ies din minte. E foarte important tot timpul când avem un proiect să ne putem retrage la o parte, să putem să ne concentrăm pe povestea, pe lecția sau pe ce avem de făcut. Mi se pare o moștenire minimală. Atât trebuie să ținem minte.”, a spus Attila Bajko.

Partenerii expoziției de la Galeria Pygmalion sunt Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Librăria independentă „La Două Bufnițe” și Editura Humanitas Junior. Sponsori: Prospero și Rovinhood.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/