Arta nu se face doar pe scenă, ci și în cartier! Punctele termice din Timișoara, noi spații pentru cultură!

Comunitatea din cartier va fi actorul principal în cadrul proiectului PUNCT TERMIC, care are scopul de a promova cultura în cartierele timișorene și de a o contextualiza în spații și comunități periferice. Astfel, locuitorii din diferite zone ale Timișoarei sunt așteptați să participe la atelierele de creație, să socializeze sau să vizioneze și mai ales să își susțină vecinii din cartier care vor face parte din lucrarea artistică.

PUNCT TERMIC este un proiect realizat sub egida Asociației UNFOLD MOTION, în colaborare cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cu sprijinul FITT Timișoara.

Proiectul are drept obiectiv promovarea culturii în diferite cartiere timișorene și reciclarea unor spații tehnice, denumite puncte termice, dându-le și sensul de centre culturale active. Interacțiunea din cadrul acestui eveniment invită locatarii din zonă să socializeze și să pună baza unei comunități mai solide.

Spațiul punctelor termice va fi folosit ca platformă de lucru și suport de intervenție artistică, proiectul prevăzând o colaborare între artiști locali, artiști din diaspora, artiști europeni și public. Punctele termice vor deveni ateliere cu rol educativ, ce vor avea ca finalitate lucrări artistice, rezultat al colaborării dintre artiști și comunitate. Aceste ateliere se vor adresa copiilor, adulților și persoanelor în vârstă.

Primul eveniment al acestui proiect are loc în perioada 24 – 27 octombrie, în punctul termic PT29 situat în zona Lipovei, pe Intrarea Iasomiei nr. 1. În serile zilelor de joi și vineri, între orele 18.00 și 22.00 și pe întreg parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, se vor organiza ateliere de sculptură, lighting design, literatură, dans contemporan, pictură. Atelierele vor introduce publicul în aceste arte, având ca finalitate lucrări vizuale sau performative sincretice. Punctul terminus al acestui eveniment îl reprezintă o lucrare finală experimentală – performance, ce va cuprinde toate artele explorate, având ca actor principal, comunitatea din cartier. La final, duminică, se vor susține spectacole și expoziții cu lucrările realizate în zilele anterioare.

Al doilea eveniment are loc în partea de sud a orașului, între 31 octombrie și 3 noiembrie, în punctul termic PT54 situat în zona Martirilor, pe Strada Pepinierei nr 2. De data aceasta, accentul se va pune pe pictură, dans și muzică. Sâmbătă seara, 2 noiembrie, trupa Stylite, ai cărei membrii vor coordona o parte din ateliere, va susține un concert de muzică interacționând cu publicul, iar duminică seara are loc performance-ul și expoziția.

Proiectul este realizat de Asociația Unfold Motion, în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.