La muzeul reșițean, Dan Perjovschi expune imagini și obiecte culese din popor. Acestea „vorbesc” despre modul cum Brâncuși este perceput de oameni.
Expoziția „Ecou Brâncuși” vernisată pe 19 februarie, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, este una inedită atât pentru Reșița cât și pentru Dan Perjovschi. Vrând-nevrând, acesta devine un soi de sociolog întrucât, prin expoziția de la Muzeul Banatului Montan, analizează modul cum un simbol al artei și culturii românești este perceput în societatea românească și în cea globală.
„Câteodată aceste lucruri simple sunt mai sincere decât cele sofisticate, făcute cu mulți bani. Eu le privesc pe toate omenește și nu fac analiză calitativă despre felul cum unul face coloana infinitului din ciment în fața blocului sau altul care o face perfect, din alamă, și costă mult. O parte a acestor reacții le adun în expoziția mea, prin care nu vreau să-l omagiez pe Brâncuși, ci să-l discut pentru că îmi place felul cum oamenii reacționează la Brâncuși”, spune Dan Perjovschi.
Artistul e convins că Brâncuși e viu. Aceasta pentru că opera, gândirea și conceptele marelui sculptor creează în continuare reacții. Acestea pot fi de elită sau populare, unele amuzante, altele kitch. O parte sunt cuprinse în expoziția prezentată mai întâi la Brașov, deschisă timp de o lună la Reșița, după care va fi prezentată la Sibiu.
Perjovschi expune un adevărat „zid” dedicat lui Brâncuși, format din imagini pe care le-a luat de pe internet, în care apar oameni simpli și lucrurile făcute de ei, inspirați de opera lui Brâncuși. În expoziție mai apar cărți dedicate sculptorului și diverse obiecte imitând lucrări ale acestuia. Printre ele, o scrumieră, cu Coloana Infinitului încrustată în interior, primită din partea Muzeului Cineastului Amator.
Expoziția este una care nu se termină întrucât artistul o îmbogățește continuu, deopotrivă prin implicarea sa dar și a prietenilor, care nu ezită să-i semnaleze noi elemente demne de a fi arătate publicului. Pentru muzeul reșițean, prezența lui Dan Perjovschi la Reșița este una onorantă, posibilă cu sprijinul primăriei și prin implicarea consilierului cultural Dorinel Hotnogu.
Legătura artistului cu Reșița s-a stabilit datorită tinerilor de la Centrul Mansarda, foarte receptivi la arta contemporană. Pentru Dan Perjovschi, Reșița a devenit locul unde mereu se întâmplă ceva, locul despre care se vorbește frumos în țară și unde mereu a găsit deschidere pentru a face lucruri deosebite.